AZTN: Pokrenut postupak protiv Čakovečkih mlinova i Tvornice stočne hrane

Pixabay.com
Brašno, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zaključkom o pokretanju postupka, po službenoj dužnosti, pokrenula postupak protiv poduzetnika Čakovečki mlinovi d.d., sa sjedištem u Čakovcu, i Tvornica stočne hrane d.d., sa sjedištem u Čakovcu, zbog postojanja indicija da su utvrđivanjem otkupnih cijena pšenice na mjerodavnom tržištu u razdoblju od 2020. do 2022. godine, narušili tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma u protivno odredbama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja (ZZTN), objavljeno je na njihovoj službenoj stranici.

„AZTN je zaprimio tijekom srpnja 2022. godine dopis Hrvatskog sabora, Odbora za poljoprivredu, kojim je ukazano na sumnju o mogućem udruživanju otkupljivača pšenice u kartel u 2022., unutar kojega se dogovaraju otkupne cijene pšenice. AZTN je u okviru svojih ovlasti i nadležnosti proveo prethodno ispitivanje stanja na mjerodavnom tržištu u svrhu utvrđivanja postoje li dostatne indicije za pokretanje postupka po službenoj dužnosti protiv otkupljivača pšenice, radi utvrđivanja jesu li narušili tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma o otkupnim cijenama pšenice u razdoblju od 2019. do 2022.“, priopćeno je iz AZTN-a.

Na temelju dostavljenih podataka i dokumentacije 17 otkupljivača pšenice o otkupu pšenice u Hrvatskoj, za razdoblje od 2019. do 2022. godine, AZTN je utvrdio kako jedino Čakovečki mlinovi i Tvornica stočne hrane u svojim otkupnim uvjetima, imaju potpuno identične otkupne cijene pšenice u svih pet klasa u periodu 2020-2022. godina.

„AZTN je također sukladno svojim ovlastima iz ZZTN-a  i temeljem naloga Visokog upravnog suda Republike Hrvatske proveo nenajavljenu pretragu poslovnih prostorija navedenih poduzetnika zbog osnovane sumnje da se dokazi o narušavanju tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma između navedenih poduzetnika nalaze u njihovim poslovnim prostorijama i/ili kod njihovih zaposlenika“, objavljeno je na njihovoj službenoj stranici.

Sporazumi između dva ili više neovisnih poduzetnika koji djeluju na istoj razini proizvodnje odnosno distribucije, a imaju za cilj narušavanje tržišnog natjecanja između konkurenata, putem međusobnog utvrđivanja kupovnih ili prodajnih cijena, smatraju se po svojoj vrsti najtežim oblicima ograničavanja tržišnog natjecanja, podsjećaju iz AZTN-a.

Samo pokretanje postupka ne prejudicira odluku AZTN-a, ističu, u ovom predmetu, budući da će se odluka o tome jesu li Čakovečki mlinovi i Tvornica stočne hrane narušili tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma kojim su utvrđivane otkupne cijene pšenice, temeljiti na konačno utvrđenom činjeničnom stanju u postupku. Postupak je pokrenut 26. studenog 2023. godine.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari