Plodine kažnjene zbog kršenja rokova plaćanja dobavljačima sa 15.000 eura

Pixabay.com
Juneće meso, Foto: Pixabay.com

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, kaznila PLODINE d.d. Rijeka s 15.000,00 eura, stoji u priopćenju na službenoj stranici AZTN-a.

Upravni postupak po službenoj dužnosti, priopćio je AZTN, protiv trgovca Plodina, pokrenut je radi utvrđivanja je li taj trgovac iskorištavanjem značajne pregovaračke snage nametao nepoštenu trgovačku praksu jednom od svojih dobavljača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Nakon provedenog upravnog postupka, AZTN je utvrdio da su Plodine iskoristile značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštene trgovačke prakse u smislu ovog Zakona svom dobavljaču svježeg mesa, priopćio je AZTN-a.

Tako je utvrđeno da su Plodine u razdoblju od 29. ožujka 2018. godine, do 8. siječnja 2019. godine, izvršavale plaćanja tome dobavljaču svježeg mesa – junećih polovica, u rokovima duljim od zakonom propisanih 30 dana za svježe poljoprivredne i prehrambene proizvode.

AZTN je izrečenu novčanu kaznu u iznosu od 15.000,00 eura (protivvrijednost od 113.017,50 kuna) utvrdio uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljača, kao i više olakotnih okolnosti.

AZTN smatra, stoji u priopćenju, da je s ovako izrečenom novčanom kaznom ostvaren cilj njezina izricanja u smislu odvraćanja od povreda navedenog zakona, ne samo u odnosu na Plodine, već i u odnosu na ostale subjekte na koje se predmetni zakon odnosi.

4 Odgovora

  1. Juneće polovice su u tom periodu bile na akciji nebi li skupili nešto novaca da plate dobavljaču ali vidim da akcija nije dobro prošla.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari