Austrijska vlada ne planira poduprijeti planove o restrukturiranju Signe

Pixabay.com
Kompanija, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Austrija neće poduprijeti planove restrukturiranja dva najvažnija ogranka austrijske nekretninske grupe Signa na glasovanju vjerovnika, najavio je vladin predstavnik u pregovorima.

Grupa Signa, nekretninska kompanija koju je osnovao Rene Benko, trenutačno je najveća žrtva europske nekretninske krize. Vjerovnici grupe prijavili su potraživanja u ukupnom iznosu koji se mjeri u milijardama eura.

Vjerovnici bi tijekom dana trebali donijeti odluku o planovima upravitelja restrukturiranja kojima bi se odredio stečajni upravitelj, zadužen za prodaju imovine Signa Developmenta i Signa Primea, prenosi Hina. Signa Prime drži najvažnije nekretnine, uključujući luksuzne robne kuće Selfridges u Londonu i KaDeWe u Berlinu te poslovni toranj Elbtower u Hamburgu čija je izgradnja u međuvremenu stavljena na čekanje.

Prodaju imovine mora prihvatiti većina vjerovnika, uključujući osiguravajuća društva, banke, odvjetnike, tvrtke, hotele i privatne osobe, Ako ne postignu konsenzus, alternativa je stečajni postupak i prisilna prodaja.

Wolfgang Peschorn, predstavnik Austrije, rekao je da će zbog nedostatka likvidnosti imovina biti prodana pod pritiskom bez obzira na rezultat glasovanja vjerovnika.

“Samo prodajom tvrtka može u idućim tjednima održati glavu iznad vode”, kazao je glavni odvjetnik savezne vlade.

Stečaj bi također omogućio jasniji uvid u financije Signe, dodao je Peschorn, a zabrinutost Beča zbog netransparentnosti dijele i drugi vjerovnici, uključujući njemačke i austrijske osiguravatelje.

Münchenski tužitelji otvorili su u međuvremenu istragu o poslovanju Signe zbog sumnje o mogućem pranju novca. Glasnogovornica ureda naglasila je da kompanije u Njemačkoj nisu obuhvaćene kaznenim zakonom, što znači da predmet istrage mogu biti samo pojedinci.

Njemački mediji izvijestili su prošle srijede da je ured pokrenuo istragu protiv vlasnika Signe Benka zbog sumnje o pranju novca. Sumnja se da su preko složene mreže kompanija u sastavu grupe u inozemstvo prebačene stotine milijuna eura kredita koji su navodno pribavljeni prijevarom.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari