Vjerovnici potražuju od Signa Holdinga 8,6 milijardi eura

Freepik.com
Stečaj, ilustracija Foto: Freepik.com

Austrijska kompanija koja se bavi nekretninama, Signa Holding suočena je s potraživanjima vjerovnika u ukupnom iznosu od 8,6 milijardi eura, objavio je stečajni upravitelj. Iznos je čak 70 posto veći no što je kompanija navela krajem studenog prošle godine u zahtjevu za pokretanjem stečaja.

Stečajni upravitelj, Christof Stapf, rekao je da je do sada priznat tek mali dio potraživanja, samo 80,3 milijuna eura, prenosi Hina.

“Zahtjevi za mnoga potraživanja pristigli su bez potrebne popratne dokumentacije ili nakon isteka roka. Razgovori o prodaji Signinih udjela u zgradi Chrysler i njezinim medijskim holdinzima još su u tijeku”, napomenuo je Stapf.

I Signina grupa KaDeWe, koja upravlja istoimenom berlinskom robnom kućom, objavila je da je podnijela zahtjev za stečajem. Signa je kupila KaDeWe prije deset godina, podsjeća Reuters.

Signa je krajem studenog 2023. objavila stečaj kako bi osigurala likvidnost u reorganizaciji poslovanja u razdoblju krize u nekretninskom sektoru koju su pokrenule podignute kamatne stope i visoki troškovi gradnje. Zahtjev su podnijeli bečkom trgovačkom sudu i istaknuli da planiraju sami upravljati stečajem.

Grupa je bilježila snažan rast u razdoblju niskih kamatnih stopa, ali zaoštravanje monetarne politike u eurozoni i visoki troškovi gradnje zadali su težak udarac cijelom nekretninskom sektoru. Od srpnja 2022. Europska središnja banka (ESB) podigla je kamatne stope za 4,5 postotnih bodova. Problemi u austrijskoj kompaniji zabrinuli su i bankovne supervizore u ESB-u zbog mogućih problema u naplati kredita.

Sredinom prošle godine, Signa Group je bankama u Austriji dugovao oko 2,2 milijarde eura, a dvije trećine iznosa čine krediti Raiffeisen Bank Internationala (RBI) i UniCreditovog Bank Austria.

“Uzorak bankovnih kredita nekretninskim kompanijama implicira da bi podizanje troškova financiranja moglo udvostručiti udio kredita za gubitaške kompanije na čak 26 posto”, izračunao je ESB u izvješću objavljenom netom prije Signine objave stečaja.

Cijene komercijalnih nekretnina u Europi padaju zbog slabog gospodarstva i visokih kamatnih stopa i predstavljaju izazov za profitabilnost i poslovni model sektora, istaknuo je ESB, dodavši da bi problemi mogli dovesti pod znak pitanja povrat kredita i izložiti banke riziku.

“Portfelji komercijalnih nekretnina u imovini banaka relativno su ograničeni, što znači da vjerojatno neće sami po sebi dovesti do sistemske krize, ali u slučaju stresa na širem tržištu mogli bi odigrati ulogu značajnog ‘pojačala'”, upozorili su.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari