Loši izgledi za njemačku stanogradnju

Freepik.com
Ilustracija Foto: Freepik.com/jcomp

Situacija u njemačkoj stanogradnji u studenome se pogoršala, s obzirom na to da se sve više kompanija suočava s nedostatkom narudžbi, pokazalo je istraživanje njemačkog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.

U studenom se 49,1 posto kompanija požalilo na manjak narudžbi, što je povećanje u odnosu na 48,7 posto u prethodnom mjesecu, objavila je Hina. Time se njihov udio povećava već osmi mjesec zaredom.

Brojne tvrtke suočavaju se s otkazivanjem narudžbi, na što se u studenome požalilo njih 21,5 posto, približno isti postotak kao i u listopadu, kada ih je bilo 22,2 posto.

Tvrtke koje se bave stanogradnjom naveliko gube kupce u uvjetima visokih troškova gradnje i trenutne visine kamatnih stopa.

„Mnogi se projekti jednostavno više ne isplate pod ovim uvjetima i moraju se odgoditi ili otkazati,” kaže Klaus Wohlrabe, voditelj istraživanja u Ifo institutu.

Nove narudžbe su tako slabe da je nekim kompanijama ugrožen opstanak. Na financijske teškoće požalilo se njih 11,1 posto, što je za 1,2 postotna boda više nego u listopadu, pokazalo je istraživanje.

Poslovno ozračje u studenome dodatno je pogoršano, prenosi Hina, što se očituje u padu odgovarajućeg indeksa na minus 54,6 bodova, najnižu razinu od početka istraživanja 1991. godine.

„Raspoloženje među anketiranim tvrtkama ostaje loše, i nema naznaka za poboljšanja“ ocijenio je Wohlrabe.

Najnovija izvješća o njemačkoj proračunskoj krizi vjerojatno nisu imala značajan utjecaj na rezultate istraživanja, budući da je većina odgovora zaprimljena u prvoj polovini studenog, kazali su u institutu. To također znači da još nije jasno kako će na raspoloženje utjecati stečaj austrijskog nekretninskog diva Signa Holdinga.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari