Njemačke kompanije ne očekuju oporavak u 2024.

Pixabay.com
Tvrtka, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Njemačke kompanije, koje se mjesecima bore s visokom inflacijom, fluktuacijama cijena energije i geopolitičkim nestabilnostima, prilično su pesimistične u vezi 2024. i ne očekuju oporavak, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje njemačkog instituta u koje je Reuters imao uvid.

Prema anketi koju je Njemački ekonomski institut (IW) sa sjedištem u Kolnu proveo među više od 2.200 tvrtki, samo 23 posto izrazilo je optimizam u vezi iduće godine, dok ih je 35 posto imalo negativna očekivanja, prenosi Hina.

Posebno je pogoršana situacija u građevinskom i industrijskom sektoru, utvrdio je institut.

Dugom razdoblju otvaranja radnih mjesta u Njemačkoj vjerojatno je zasad došao kraj, a samo 20 posto tvrtki očekuje da će u idućoj godini zaposliti više ljudi, u usporedbi s 35 posto koji očekuju manje zapošljavanja, navodi IW.

Istraživanje je signaliziralo “nastavak stanja ekonomskog šoka u Njemačkoj”, a poslovna očekivanja vratila su se na razine zabilježene u jesen 2022. godine.

Snažan porast cijena energije izazvan ruskom invazijom na Ukrajinu, povezano ukupno povećanje cijena, geopolitičke neizvjesnosti i očito slabljenje dinamike svjetskog gospodarstva objašnjavaju gospodarski zastoj u ovoj zemlji, rekao je istraživač instituta Michael Gromling.

Istraživanje je pokazalo i posljedice na investicije, budući da tek 27 posto tvrtki iduće godine planira veća ulaganja dok ih 36 posto planira manju potrošnju na investicije.

Također, anketa je istaknula poteškoće u njemačkom industrijskom i građevinskom sektoru. Naime, samo četvrtina industrijskih kompanija očekuje povećanje proizvodnje, nasuprot 38 posto tvrtki koje očekuju pad proizvodnje.

Među građevinskim tvrtkama, pak, tek 13 posto ih očekuje povećanje proizvodnje, dok pad očekuje više od polovine kompanija, odnosno njih 54 posto, pokazalo je istraživanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari