Njemačka vlada pomaže kompanijama paketom mjera “teškim” 12 milijardi eura

Pixabay.com
Berlin, Foto: Pixabay.com

Njemačka vlada objavila je u četvrtak da je usvojila paket mjera za potporu industriji u idućih pet godina kako bi im ublažila teret visokih cijena električne energije.

Samo iduće godine olakšice kompanijama iznosit će 12 milijardi eura, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz, ističući da je paket mjera “vrlo dobra vijest”.

Sporazum je, navodi Hina, postignut nakon višemjesečnih prepirki u vladajućoj koaliciji koja je prošle godine ograničila cijene struje i plina kako bi zaštitila industriju i kućanstva od skoka cijena.

No, kompanije se žale da su cijene električne energije još uvijek previsoke u usporedbi s drugim zemljama.

Mjere u novom paketu uključuju smanjenje poreza na električnu energiju na minimalnu razinu koju dopušta zakon Europske unije i veće kompenzacije tvrtkama koje su izložene inozemnoj konkurenciji.

Porez na struju smanjit će se s 15,37 eura po megavat satu na pola eura. Pored kompanija koje su već dobivale naknadu za vršno opterećenje, od sniženog poreza koristi će imati i sve tvrtke u proizvodnom sektoru, stoji u priopćenju.

Važeća kompenzacija za 350 tvrtki posebno izloženih međunarodnoj konkurenciji bit će povećana i njihova će se primjena produljiti za pet godina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari