Signa objavila stečaj, uništile ih visoke kamatne stope i visoki troškovi gradnje

Foto: Pixabay/Pexels

Austrijski nekretninski div Signa Holding objavio je u srijedu stečaj kako bi osigurao likvidnost u reorganizaciji poslovanja u razdoblju krize u sektoru koju su raspirile podignute kamatne stope i visoki troškovi gradnje.

Holding će, piše Hina, u četvrtak predati zahtjev bečkom Trgovačkom sudu kako bi pokrenuo postupak reorganizacije, pri čemu sam planira upravljati stečajem.

“Unatoč značajnim naporima u proteklim tjednima nije bilo moguće osigurati potrebnu likvidnost za restrukturiranje koje ne bi uključivalo sud”, stoji u priopćenju.

Grupa je bilježila snažan rast u razdoblju niskih kamatnih stopa, ali zaoštravanje monetarne politike u eurozoni i visoki troškovi gradnje zadali su težak udarac cijelom nekretninskom sektoru.

Signa je vlasnik Chryslerovog nebodera u New Yorku i suvlasnik Selfridgesove robne kuće u Velikoj Britaniji. Njezin portfelj obuhvaća i brojne komercijalne nekretnine u Njemačkoj i Austriji, kao i nekoliko robnih kuća Galeria Karstadt Kaufhof koja je već prošla dva stečajna postupka.

Sredinom godine Signa Group je bankama u Austriji dugovao oko 2,2 milijarde eura, prema tvrdnjama upućenih izvora, a dvije trećine iznosa čine krediti Raiffeisen Bank Internationala (RBI) i UniCreditovog Bank Austria.

“Uzorak bankovnih kredita nekretninskim tkompanijama implicira da bi podizanje troškova financiranja moglo udvostručiti udio kredita za gubitaške kompanije na čak 26 posto, izračunao je ECB u izvješću objavljenom prošli tjedan.

Cijene komercijalnih nekretnina u Europi padaju zbog slabog gospodarstva i visokih kamatnih stopa i predstavljaju izazov za profitabilnost i poslovni model sektora, istaknuo je ECB, dodavši da bi problemi mogli dovesti pod znak pitanja povrat kredita i izložiti banke riziku.

U proteklim godinama Signine kompanije financirali su i u njih ulagali deseci banaka, osiguravatelja i mirovinskih fondova, navodi Reuters, pozivajući se na prospekt za prodaju obveznica i Signinu prezentaciju.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari