Zadužene švedske nekretninske tvrtke mogle bi ugroziti i dansko tržište

Foto: Anete Lusina/Pexels

Zadužene švedske nekretninske tvrtke mogle bi prodajom portfelja u Danskoj pojačati rizik snažnijeg pada cijena na danskom tržištu komercijalnih nekretnina, upozorila je središnja banka.

Zbog podignutih kamatnih stopa švedske nekretninske tvrtke, piše Hina, imaju problema s refinanciranjem dugova pa su počele prodavati portfelje, što bi se moglo “preliti” na dansko tržište.

Također, zbog niske vrijednosti transakcija korecija cijena koju je izazvala prodaja nekretnina iz portfelja švedskih tvrtki imat će s vremenskim odmakom relativno veliki učinak, navodi središnja banka u izvješću o financijskoj stabilnosti.

Dodaju da najveće švedske tvrtke imaju nekretnine u Danskoj vrijedne 99 milijardi kruna (14,5 milijardi dolara).

Potencijalni val prodaje tih nekretnina vremenski bi se poklopio s oštrim padom broja transakcija s ​​komercijalnim nekretninama u Danskoj, što po središnjoj banci pokazuje da se cijene još nisu prilagodile novoj razini kamatnih stopa.

Budući da cijene komercijalnih nekretnina padaju, kolaterali koje su nekretninske tvrtke dale za zajmove možda neće biti dovoljni da u cijelosti pokriju njihovu izloženost komercijalnim zajmodavcima, upozorila je središnja banka.

To može rezultirati gubicima za banke ako se krediti ne budu mogli vraćati, objašnjavaju.

Pozajmice danskih kreditnih institucija nekretninskim tvrtkama posljednjih su godine rasle, dosegnuvši 537 milijardi danskih kruna, što odgovara oko 38 posto bankovnih kredita kompanijama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari