Danska vlada putnicima uvodi nove naknade, financiraju zeleno zrakoplovstvo

Pixabay.com
Putnici, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Danska vlada predložila je u četvrtak uvođenje nove putničke naknade za zračna putovanja, a prihod planira upotrijebiti za financiranje ‘zelene’ tranzicije zrakoplovnog sektora i korištenje isključivo održivih goriva na domaćim letovima.

Putnici bi u prosjeku plaćali naknadu od 100 danskih kruna (14,35 dolara, 13,4 eura), a približno polovina očekivanih godišnjih prihoda od 1,2 milijarde kruna pomoći će u financiranju cilja da svi domaći letovi do kraja desetljeća koriste samo ekološka goriva, ističe vlada.

Dodaju da će državnu potporu moći dobiti ‘zelene’ tehnologije, uključujući one koje pretvaraju električnu struju u ugljično neutralna sintetička goriva, te vodik i biogoriva, prenosi Hina.

Ostatak prihoda bit će iskorišten za novčanu pomoć starijim osobama, priopćila je vlada.

Prema prijedlogu vlade, porez putnicima u zračnom prometu postupno će se uvoditi od 2025. godine. Krajem desetljeća za putovanja unutar Europe iznosit će oko devet dolara, na letovima na srednje udaljene destinacije 34 dolara, a one daleke 56 dolara.

“Zrakoplovni sektor u Danskoj mora smanjiti klimatski otisak i krenuti prema ‘zelenoj’ budućnosti kao i svi drugi”, rekao je ministar za klimu, energiju i komunalne usluge Lars Aagaard.

Vlada namjerava do sredine desetljeća pokrenuti prvu domaću rutu na kojoj zrakoplovi koriste samo ekološka goriva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari