Insolventnu nekretninsku tvrtku Signa sumnjiči se za pranje novca

Istraga, ilustracija. Foto: Cottonbro Studio/Pexels

Ured državnog tužitelja u Munchenu pokrenuo je istragu zbog sumnje u pranje novca u insolventnoj austrijskoj nekretninskoj grupi Signa.

Na upit dpa glasnogovornica državnog tužitelja nije imenovala konkretnog osumnjičenika, ali je istaknula da kompanije u Njemačkoj nisu obuhvaćene kaznenim zakonom, drugim riječima, da predmet istrage ne mogu biti tvrtke već samo pojedinci.

Stoga se, piše Hina, pretpostavlja kako je osumnjičen austrijski poduzetnik Rene Benko, vlasnik Signe.

Sumnja se da su preko složene mreže kompanija u sastavu grupe u inozemstvo prebačene stotine milijuna eura kredita koji su navodno pribavljeni prijevarom.

Benkove su tvrtke od austrijskih banaka i ulagača navodno pribavile gotovo milijardu eura za kupnju i razvoj projekta “Novi centar Munchena”, uključujući 120 milijuna eura od Raiffeisen Bank Internationala, piše Bild, pozivajući se na Signine dokumente i izvatke iz katastra.

Kompanije su, nagađa isti izvor, napuhivale procjene o budućim prihodima od najamnina kako bi od banaka i ulagača ishodile veće pozajmice, po boljim uvjetima.

Do prije nekoliko mjeseci vlasnik Benko je bio multimilijarder, a američki časopis Forbes procijenio je početkom 2023. njegovo bogatstvo na šest milijardi dolara.

Krajem prosinca niz kompanija u sastavu Signa grupe podnio je zahtjev za stečajem, a pridružio im se i sam Benko, koji je pokrenuo postupak u Innsbrucku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari