Andreja Neral Lamza (EIB): Ulaganja u Zapadni Balkan velika su prilika za hrvatske tvrtke i stručnjake

Andreja Neral Lamza
Andreja Neral Lamza Foto: 404, Canva

Europska investicijska banka (EIB) i u ovoj će godini nastaviti s ulaganjima u Zapadni Balkan i Ukrajinu, što otvara brojne prilike za hrvatske tvrtke i stručnjake, istaknuto je na konferenciji u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca, EIB-a i Ministarstva financija RH. Kakve prilike se otvaraju za Hrvatsku, za Financije.hr govorila je Andreja Neral Lamza, viša stručnjakinja za javnu nabavu pri EIB-u.

Kakve se sve prilike otvaraju za hrvatske tvrtke koje se prijavljuju na postupke javne nabave u okviru projekata koje financira EIB?

“Prvi dio prilika otvara se na natječajima EIB-a. U principu tražimo konzultante i stručnjake koji će pomoći u projektima koje financiramo. Tu su također i prilike na projektima koje EIB financira, ali za njih ne raspisuje natječaje, nego to čine naši klijenti. Prilike su stvarno značajne za hrvatske firme zato što imamo kompetitivnu prednost jer smo prošli kroz mehanzime pristupanja Europskoj uniji i znamo kako izgleda usklađivanje s njezinim regulativama i direktivama. Tu hrvatski konzultanti definitivno imaju puno više iskustva i znanja. Drugo, mi smo zemlja Europske unije, što znači da su naši zakoni i standardi usklađeni u svim područjima pa kada idemo u zemlje izvan Unije, posebno one Zapadnog Balkana i Ukrajinu, to znanje donosimo sa sobom”.

Kakve konzultante i stručnjake tražite?

“Za konzultante su prilike na obje razine, i za konzultantske tvrtke i za pojedince koji su freelanceri i mogu se pojedinačno prijavljivati za neke manje zadatke. Kod većih projekata preporučamo da se ulazi u konzorcij s drugim tvrtkama kako bi imale dovoljno referenci da prođu na natječaju. Traže se konzultanti svih vrsta, oni koji će nam pomoći u pripremi projekata, ali i stručnjaci koji pomažu kasnije, u provedbi projekata, kao što su nadzorni inženjeri i projektanti. Također, potrebna je i tehnička pomoć u vođenju projekata, praćenju ugovora o gradnji, kao i financijska podrška izvješćivanju”.

Gdje će ti natječaji biti objavljeni?

“Sve što EIB financira redovito se objavljuje. Ono što je iznad praga našeg pravilnika o javnoj nabavi objavljuje se u Službenom listu Europske unije i tamo će biti objavljeni svi natječaji zbog čega ga redovito treba pratiti. Ono što je ispod tog praga, usklađeno je s našim pravilima, a bit će objavljeno na državnim stranicama zemalja u kojima se projekt nalazi”.

Koji su najveći izazovi u području javne nabave na Zapadnom Balkanu?

“Izazovi su svakako usklađivanje s EU regulativama, dostizanje standarda zemalja članica, kao i povećanje kapaciteta za određena posebna znanja. Ti izazovi potencijalne su prilike za hrvatske tvrtke”.

11 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari