Američka kriptoindustrija na lobiste potrošila 18,96 milijuna dolara

pixabay.com
Kriptorudarenje, Foto: Pixabay.com

Industrija kriptovaluta je na putu da postigne novi rekord u federalnoj potrošnji na lobiranje, nakon godine u kojoj su se tvrtke trudile popraviti svoju reputaciju i unaprijediti prijateljsko zakonodavstvo, prema podacima koje je Reutersu dostavila neprofitna istraživačka grupa OpenSecrets.

Kripto tvrtke potrošile su 18,96 milijuna dolara u prva tri kvartala 2023. godine na lobiranje, u usporedbi sa 16,1 milijun dolara u istom razdoblju 2022. godine. To je bilo unatoč prošlogodišnjem spektakularnom krahu kripto burze FTX, koja je bila među deset najvećih potrošača. Prošle su godine tvrtke uključujući FTX ukupno potrošile gotovo 22 milijuna dolara na lobiranje.

Coinbase, najveća američka kripto burza, ponovno je predvodila skupinu, potrošivši 2,16 milijuna dolara, a slijede je Foris DAX, koja upravlja Crypto.com, Blockchain Association i Binance Holdings.

“Naš cilj je izravno surađivati ​​s kreatorima politika, izgraditi odnose i premostiti jaz u obrazovanju kako bismo izgradili zdravorazumski regulatorni okvir”, rekla je Kristin Smith, izvršna direktorica Blockchain Association, u izjavi koju prenosi Reuters.

Kripto tvrtke šire se u Washingtonu, dijelom kako bi pokušale popraviti svoju reputaciju nakon niza skandala prošle godine, uključujući kolaps FTX-a, čiji je bivši izvršni direktor Sam Bankman-Fried bio poznat u Washingtonu. Prošlog ga je mjeseca porota saveznog suda na Manhattanu proglasila krivim za prijevaru.

Kripto tvrtke također se pokušavaju boriti protiv rastućeg regulatornog nadzora, posebno od strane Komisije za vrijednosne papire i burzu SAD-a koja kaže da se industrija oglušuje o svoja pravila. Lobiranje je eskaliralo nakon što je SEC tužio Coinbase i Binance u lipnju jer navodno nisu registrirali tokene, tvrdnje koje oni poriču.

Industrija je također tjerala SEC da odobri spot bitcoin burzovni fond (ETF), koji bi najveću svjetsku kriptovalutu otvorio još milijunima ulagača. Optimizam da će agencija dati zeleno svjetlo za proizvod nakon što je ljetos izgubio na ključnom sudu u vezi s tim pitanjem pomogao je u ponedjeljak dovesti bitcoin do najviše razine u 20 mjeseci.

Kripto tvrtke također pokušavaju unaprijediti prijateljske zakone u Zastupničkom domu i postigle su pobjedu u srpnju kada je kongresni odbor u tom domu usvojio dva velika zakona za koje lobisti kažu da bi pomogli u razjašnjavanju toga koja se postojeća financijska pravila primjenjuju na kripto tvrtke.

Iako ti računi tek trebaju napredovati, kripto lobisti ne posustaju. Coinbase, koji je u rujnu pokrenuo kampanju javnog zagovaranja, nastavlja s novim sastancima zakonodavaca u nadolazećim tjednima, rekao je glasnogovornik. Binance i Crypto.com nisu odgovorili Reutersu na zahtjeve za komentar.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari