Najveća mjenjačnica kriptovaluta kršila zakon o pranju novca

pixabay.com
Nagodba za kriptomjenjačnicu, Foto: Pixabay.com

Rekordna nagodba u SAD-u. Binance, najveća mjenjačnica kriptovaluta na svijetu, pristala je platiti 4,3 milijarde dolara kazne zbog kršenja zakona o pranju novca i međunarodnim sankcijama.

Američke vlasti godinama su istraživale više od 100 tisuća sumnjivih transakcija s terorističkim organizacijama kao što su Al Qa’ida i Islamska država. Direktor Binancea podnio je ostavku i osobno će platiti 50 milijuna dolara kazne.

„Zaposlenici Binancea znali su da tvrtka pruža usluge tisućama korisnika u zemljama pod sankcijama i znali su da je obavljanje transakcija između korisnika u SAD-u i zemalja pod sankcijama u suprotnosti s američkim zakonom. Ali ipak su to učinili. Binance je pogodovao u transakcijama gotovo 900 milijuna dolara između korisnika u Iranu i SAD-u. Pomogao je u prijenosu milijuna dolara između korisnika u SAD-u i onih u Siriji, te u okupiranim dijelovima Ukrajine“, rekao je Merrick Garland, američki ministar pravosuđa.

Kripto ulagači pozdravili su izglede za razrješenje dugotrajne američke kaznene istrage o Binanceu, računajući da bi bilo kakav dogovor koji bi omogućio da glavna burza nastavi s radom uklonio mučni rizik za šire tržište.

Reuters izvještava da Bitcoin, najbolja kriptovaluta i barometar šireg raspoloženja, nije bio dirnut viješću i u utorak je trgovao u padu od oko 2,6 posto. Binanceov interni token BNB, četvrti po veličini digitalni novčić, povećan je u utorak za 4,6 posto, dodajući dobitak od čak šest posto nego dan ranije.

Reakcija tržišta odražava očekivanje da će isplata od četiri milijarde dolara biti izvodljiva za Binance, rekla su četiri kripto investitora i sudionika na tržištu. Takva bi nagodba omogućila Binanceu da nastavi s radom, poštedjevši tržište rasprodaje izazvane bilo kakvim kaotičnim opuštanjem, rekli su dvoje ljudi.

“Ovu vijest vidimo kao pozitivan razvoj”, rekao je Anatolij Crachilov, izvršni direktor Nickel Digital Asset Managementa sa sjedištem u Londonu, klijent Binancea.

Nagodba od oko četiri milijarde dolara je “nešto što potencijalno Binance može podnijeti”, rekao je Crachilov, citirajući javno dostupne informacije o obujmu trgovanja i provizijama kao dokaz da je “generirao milijarde”.

Točan opseg Binance-ovih novčanih rezervi nije poznat. Kao privatna tvrtka, nisu u obvezi objavljivati osnovne financijske podatke poput prihoda i dobiti.

2 Odgovora

  1. Kriptovalute su najviše poslužile terorističkim organizacijama i mafiji da sakriju novac

  2. Binance kartica je super stvar, iz iskustva govorim… Pogotovo ako se neko npr bavi Forexom to je odličan način za povući novac, bez poreza, bez dodira s bankama, keš na ruke na bankomatu. Ozbiljni se iznosi mogu povući, od mene sve preporuke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari