Adris grupa ostvarila 103 milijuna eura neto dobiti u prvih devet mjeseci 2023.

pixabay.com
Burze, ilustracija Foto: Pixabay.com

Adris grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 103 milijuna eura neto dobiti, što je osam posto više nego u istom razdoblju lani, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

Ukupan prihod ostvaren je u iznosu od 815 milijuna eura, što je rast od 15 posto, dok je prihod od prodaje robe i usluga dosegnuo 770 milijuna eura i viši je za 15 posto, prenosi Hina.

Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 162 milijuna eura i za tri posto je veća od prošlogodišnje. Rast neto dobiti Grupe, kako su naveli, ostvaren je unatoč snažnom negativnom utjecaju troškova šteta i, posljedično, padu rezultata Croatia osiguranja.

Predsjednik Uprave Adris grupe Marko Remenar kazao je kako je Grupa u prvih devet mjeseci ostvarila rast svih ključnih pokazatelja poslovanja – prihoda, operativne dobiti i neto dobiti.

“Unatoč štetama od ljetnog nevremena koje su značajno utjecale na dobit Croatia osiguranja u trećem kvartalu, snažan rast profitabilnosti turizma, uz standardno dobar Cromaris, doprinijeli su rastu konsolidirane neto dobiti Grupe u odnosu na isto razdoblje lani, premašivši 100 milijuna eura”, istaknuo je.

Partnerstvo kojim su osigurali izgradnju vlastitih elektrana obnovljivih izvora energije instalirane snage veće od 140 MW, materijalno će, kako je kazao, doprinijeti jačanju poslovanja i rezultata Adrisa od 2025., kada elektrane počnu proizvoditi.

Turistički segment Adris grupe ostvario je u devet mjeseci prihode od prodaje robe i usluga u iznosu od 274 milijuna eura, što je za 18 posto više nego u istom razdoblju lani, odnosno 33 posto više nego u istom razdoblju 2019. godine.

Ostvarena je dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u iznosu od 108 milijuna eura, što je rast od 16 posto. EBIT je u prvih devet mjeseci iznosio 78 milijuna eura, a neto dobit 75 milijuna eura, što je povećanje od 22 posto.

Pixabay.com
Novac, ilustracija Foto: Pixabay.com

U prvih devet mjeseci ostvarena je prodaja od 1,83 milijuna jedinica, što je četiri posto više nego u istom razdoblju lani, odnosno tri posto više od rekordne 2019. godine. Istarski dio ostvario je dva posto veću prodaju u usporedbi s prvih devet mjeseci lani i osam posto više u usporedbi s istim razdobljem 2019. Zagrebački hoteli rasli su 18 posto, a dubrovački 12 posto. Hoteli u Zagrebu ostvarili su 80 posto prodaje iz 2019., a dubrovački dio je na 91 posto prodanih jedinica iz 2019. godine.

Planirana ulaganja u turističkom dijelu Grupe u ovoj godini iznose gotovo 100 milijuna eura, a najveći dio odnosi se na ulaganja u kampove u Istri te hotele Zonar u Zagrebu i Marjan u Splitu. Ove godine je na tržište uvedeno 305 novih mobilnih kućica, a očekuje se da će do sljedeće sezone gotovo tri četvrtine kapaciteta kampova u Adrisovom turističkom segmentu biti na razini četiri zvjezdice.

CO: Rast prihoda od 11 posto – nevrijeme u Zagrebu i na sjeveru Hrvatske utjecalo na dobit

Croatia osiguranje je u prvih devet mjeseci ostvarilo konsolidiranu neto dobit od 31,2 milijuna eura, što je pad od 27 posto. Konsolidirani prihod od prodaje osiguranja, uključujući i regionalne podružnice, iznosi 348 milijuna eura, što je za 11 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Iz tvrtke napominju kako su tijekom srpnja i kolovoza područje Zagreba i okolice te središnje i istočne Hrvatske pogodila olujna nevremena, koja su uzrokovala materijalnu štetu na vozilima, nepokretnoj imovini, usjevima i nasadima u iznosu većem od 30 milijuna eura.

U prvih nekoliko dana od oluja prijavljen je veći broj šteta od ukupnog broja šteta prijavljenih nakon potresa u Zagrebu i Petrinji. Iako društvo ima adekvatnu reosigurateljnu zaštitu, te će znatan dio šteta nadoknaditi kroz zaključene ugovore o reosiguranju, navedene štete imaju negativan utjecaj na poslovanje tvrtke u iznosu većem od 20 milijuna eura.

Digitalni segment poslovanja bilježi nove pozitivne rezultate te kumulativan rast ukupnog digitalnog segmenta u prvih devet mjeseci iznosi 41 posto.

Ulaganja Croatia osiguranja u zdravstveni segment poslovanja u posljednje tri godine iznose 20 milijuna eura. U prva tri kvartala ove godine Croatia Poliklinika bilježi rast prihoda iz temeljnog poslovanja u iznosu od 58 posto.

Cromaris ostvario rast prihoda od prodaje

Cromaris je u prvih devet mjeseci ostvario prihod od prodaje roba i usluga od 80 milijuna eura, što je za četiri posto više nego u istom razdoblju lani. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 9,9 milijuna eura, što je rast od 16 posto. Neto dobit iznosi tri milijuna eura.

Ostvarena je količinska prodaja od 10.326 tone ekvivalenta svježe ribe. Cromaris i nadalje ostvaruje visok udio od prodaje na inozemnim tržištima – 87 posto količinske prodaje i isti udio prihoda od prodaje. Na izvoznim tržištima, najveći rast prihoda ostvaren je na tržištima Austrije i Francuske.

U portfelju diferenciranih proizvoda, koji su u prvih devet mjeseci činili 36 posto prihoda, najveći rast uz hamu i nadalje ostvaruju prerađeni proizvodi – pakirana i očišćena riba.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari