ZABA: U devet mjeseci dobit 346 milijuna eura, povećanje od 67,1 posto

Hina/arhiv
Zagrebačka banka, arhiv Foto: Hina/arhiv

Zagrebačka banka (ZABA) u prvih devet ovogodišnjih mjeseci ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 346 milijuna eura, što je za 139 milijuna eura ili 67,1 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće ove banke objavljeno na Zagrebačkoj burzi.

Istodobno, porasli su i bančini poslovni prihodi, za 162 milijuna eura ili 39,9 posto, na 568 milijuna eura. Troškovi poslovanja dosežu 173 milijuna eura te su na godišnjoj razini, prenosi Hina, veći za devet milijuna eura ili 5,5 posto, pri čemu omjer troškova i prihoda iznosi 30,5 posto.

“Poslovni prihodi su porasli, upravljanje troškovima je disciplinirano. Kapitalna i likvidnosna pozicija su snažne, imovina je dostatno pokrivena rezervacijama po kreditima”, istaknuli su iz ZABA-e u nerevidiranom, nekonsolidiranom financijskom izvješću.

Neto prihod od kamata iznosi 418 milijuna eura, što je povećanje na godišnjoj razini od 196 milijuna eura ili 88,3 posto, dok neto prihod od provizija i naknada iznosi 124 milijuna eura, što je smanjenje za tri milijuna eura ili 2,4 posto.

Neto dobit od trgovanja i ostali prihodi i rashodi iznosili su u prvih devet ovogodišnjih mjeseci 26 milijuna eura i bili su manji za 31 milijun eura ili 54,4 posto, najvećim dijelom zbog manjeg prihoda od dividendi i dobiti iz trgovanja, navode iz ZABA-e.

Dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosi 395 milijuna eura, uz povećanje za 159 milijuna eura, odnosno 67,4 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2022. godine. Troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke zabilježila su otpuštanje u iznosu od 25 milijuna eura te su bili veći za 12 milijuna eura.

Nadalje, kako stoji u izvješću koje prenosi Hina, imovina banke iznosi 20,6 milijardi eura te je veća za 655 milijuna eura ili 3,3 posto u odnosu na kraj prošle godine.

Neto krediti i predujmovi komitentima iznosie 10,1 milijardu eura, uz povećanje od 451 milijun eura ili 4,7 posto, koje je ostvareno iz kredita pravnim osobama i stanovništvu.

Depoziti komitenata čine primarni izvor financiranja, a iznose 17 milijardi eura. Pritom, povećanje od 754 milijuna eura ili 4,6 posto ostvareno je najvećim dijelom u depozitima pravnih osoba i stanovništva. Depoziti kreditnih institucija iznose 286 milijuna eura te su manji za 198 milijuna eura ili 40,9 posto, izvijestili su iz ZABA-e.

Grupa Zagrebačke banke s rastom dobiti za 66,9 posto

Po podacima iz konsolidiranog, nerevidiranog financijskog izvješća, Grupa Zagrebačke banke je u prvih devet mjeseci 2023. godine ostvarila dobit poslije oporezivanja u iznosu od 404 milijuna eura, što je za 162 milijuna eura ili 66,9 posto više u odnosu na prvih devet mjeseci 2022. godine.

Rezultatu Grupe, kako se navodi, najviše su doprinijele Zagrebačka banka d.d., UniCredit Bank d.d. Mostar i UniCredit Leasing Croatia d.o.o.

Poslovni prihodi Grupe Zagrebačke banke u razdoblju od siječnja do kraja rujna ove godine iznosili su 710 milijuna eura i u odnosu na isto razdoblje godinu ranije veći su za 190 milijuna eura ili za 36,5 posto, dok su troškovi poslovanja iznosili 244 milijuna eura, što je više za 15 milijuna eura ili 6,6 posto.

Neto prihod od kamata iznosi 503 milijuna eura, što je povećanje od 214 milijuna eura ili 74 posto, dok neto prihod od provizija i naknada iznosi 162 milijuna eura te je ostao je na istoj razini, podaci su iz izvješća.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari