RBA: Deset posto radne snage u Hrvatskoj čine stranci i umirovljenici

Foto: Pixabay/Pexels

Analitičari Raiffesenbank Austria (RBA) iznijeli su u utorak procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini od 2,1 posto, što je niže od njihove ranije prognoze od 2,5 posto, pri čemu je ta korekcija projekcije posljedica DZS-ove nedavne revizije rasta BDP-a za prva dva ovogodišnja kvartala.

Na predstavljanju nove RBAnalize, pod naslovom “Između inflacije i rasta”, skrenuli su pažnju na činjenicu da je Državni zavod za statistiku prije nekoliko dana revidirao na niže stope rasta ekonomske aktivnosti za prva dva tromjesečja ove godine.

Naime, godišnja realna stopa rasta BDP-a revidirana je na 1,6 posto u prvom te na 2,6 posto u drugom tromjesečju, čime je realna ekonomska aktivnost u prvih šest mjeseci ove godine bila niža za 0,6 postotnih bodova u odnosu na prvu procjenu. DZS je prvotno procjenjivao da je hrvatski BDP u prvom tromjesečju porastao za 2,8 posto, a u narednom za 2,7 posto.

U RBA ostaju pri ocjeni da će objava BDP-a za drugu polovinu godine potvrditi nastavak usporavanja gospodarstva, pri čemu je Zrinka Živković Matijević, glavna makroekonomistica Raiffeisen banke, istaknula da se industrija nalazi “u fazi recesije”, a ista je situacija i kod glavnih vanjskotrgovinskih partnera.

Na to se veže priča o inozemnoj potražnji, koja posustaje, čemu svjedoče i podaci o broju turističkih noćenja u srpnju i kolovozu, koji je blago niži no lani, rekla je Živković Matijević, dodavši da se Hrvatska u središnjoj turističkoj sezoni praktički nalazi na maksimumu kapaciteta, pa fokus treba biti na pred i posezoni.

Za iduću godinu RBA prognozira rast hrvatskog BDP-a za 2,5 posto.

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

DZS je 19. listopada objavio i reviziju gospodarskog rasta za ranije godine, pa je tako po najnovijim podacima primjerice BDP u 2021. rastao za 13,8 posto, u odnosu na raniju procjenu od 13,1 posto.

Kada se pak promatraju pojedine sastavnice za 2022. godinu, napomenula je Živković Matijević, napravljena je velika korekcija stope rasta investicija, s 5,8 na 0,1 posto.

Daljnji rast plaća je izgledan, s obzirom na dogovor Vlade s javnim službama, najavljeno podizanje minimalne plaće i snažnu potražnju za radom, rekla je i iznijela podatak da već deset posto radne snage otpada na strane radnike i umirovljenike koji su iskoristili mogućnost povratka u radno aktivno stanovništvo.

Inflaciju za 2023. RBA analitičari prognoziraju na osam posto, što je u skladu s projekcijama Vlade, a rast cijena u najvećoj mjeri podržava rast cijena hrane i usluga.

Taj scenarij rasta inflacije, međutim, ne uključuje eskalaciju rata na Bliskom istoku i poremećaje na tržištu sirove nafte, koji bi, ocjenjuju iz RBA, zasigurno stvorili dodatni pritisak na rast cijena.

Za iduću godinu pak prognoziraju usporavanje rasta inflacije na 3,3 posto.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari