Inflacija u rujnu 6,6 posto – najniža od veljače 2022.

Pixabay.com
Cijene, ilustracija Foto: Pixabay.com

Prema prvoj procjeni, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena u rujnu ove godine u odnosu na isti mjesec prošle u prosjeku su se povećale za 6,6 posto. To je najniža stopa inflacije od veljače prošle godine kada je bila 6,3 posto. U odnosu na kolovoz 2023. su u prosjeku više za 0,4 posto, podaci su to Državnog zavoda za statistiku (DZS).

S obzirom na stanje cijena i usluga, bitno je vidjeti i kakva je situacija u trgovinama na malo u Hrvatskoj. Prema DZS-u, kod njih je u kolovozu 2023. godine pao realni promet na mjesečnoj razini, ali je porastao na godišnjoj.

Indeks potrošačkih cijena (IPC) odražava promjene u razini cijena dobara i usluga koje u tijeku vremena nabavlja, koristi se njima ili ih plaća referentno stanovništvo radi potrošnje te služi kao opća mjera inflacije u Republici Hrvatskoj.

Prema glavnim komponentama indeksa, procjenjuje se da su cijene hrane, pića i duhana porasle za 9,6 posto na godišnjoj razini, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 4,6 posto, za energiju 3,9 posto te za usluge 6,9 posto.

Na mjesečnoj razini su cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije porasle za 2,4 posto, a energije za 1,5 posto. Istodobno, cijene usluga pale su za jedan posto te hrane, pića i duhana za 0,6 posto.

Iznenađujuće je da je na mjesečnoj razini pao promet u trgovinama na malo koje trguju prehrambenim proizvodima, ali je porastao kod onih koji trguju neprehrambenim proizvodima.

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođen promet trgovina na malo pao je u kolovozu 2023. godine za 0,1 posto u usporedbi sa srpnjem iste godine. Kod trgovina koje se bave prodajom prehrambenih proizvoda pao je za 0,9 posto, a kod trgovina neprehrambenim proizvodima, osim trgovine gorivima i mazivima, porastao je za 0,3 posto.

Na godišnjoj razini je kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno porastao za tri posto. Od toga je promet od trgovina koje su prodavale hranu, piće i duhanske proizvode porastao za 2,3 posto, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima pao za 0,3 posto.

U prvih osam mjeseci ove godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U danas objavljenom izvješću DZS-a navodi se da su najveći utjecaj na porast nominalnog prometa, u kolovozu 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale određene trgovačke struke.

Na popisu su: Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 12,7 posto i utjecajem na ukupan indeks prometa od 5,1 posto, Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 11,2 posto i utjecajem na ukupan indeks prometa od 2,3 posto, Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi, s porastom prometa od 46,1 posto i utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,2 posto, te Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi s porastom prometa od 16,2 posto i utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,1 posto.

Prema tome je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 12,1 posto.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari