Adris grupa u prvih pola godine imala dobit od 25,7 milijuna eura

Foto: Pixabay/Pexels

Adris grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila neto dobit od 25,7 milijuna eura, što je rast od 30 posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavili su u ponedjeljak iz te tvrtke.

Ukupan prihod, prenosi Hina, ostvaren je u iznosu od 435 milijuna eura, što je rast od 13 posto. Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 406 milijuna eura i veći je za 12 posto.

Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 67 milijuna eura i za 12 posto je veća od ostvarene u prvom polugodištu prošle godine.

Sva tri Adrisova posla ostvarila su rast prihoda i neto dobiti. Croatia osiguranje (CO) ostvarilo je tako 28,6 milijuna eura konsolidirane neto dobiti, odnosno 14 posto više u usporedbi s prvim polugodištem lani. U turističkom dijelu poslovanja, uz rast prihoda od 25 posto, operativna profitabilnost (EBITDA) porasla je za 20 posto, dok je u segmentu zdrave hrane, uz rast prihoda od tri posto, povećana i operativna profitabilnost za 15 posto.

Predsjednik Uprave Marko Remenar je istaknuo kako je usprkos nepovoljnom okruženju obilježenom usporavanjem rasta ili kontrakcijom ključnih ekonomija u Europskoj uniji, daljnjim rastom kamatnih stopa, još uvijek prisutnom inflacijom i relativnom nesigurnošću koja proizlazi iz geopolitičkih kretanja, Adris grupa realizirala rast prihoda, u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, u sva tri svoja posla.

“Marže u sva tri posla i dalje su pod pritiskom inflatornih kretanja, međutim fokus na kvalitetu proizvoda i usluga, te kvalitetno upravljanje troškovima rezultirali su rastom operativne i neto dobiti. Takva poslovna i financijska pozicija omogućava nam daljnje snažne investicije i iskorake koji će dodatno ojačati dugoročnu perspektivu Grupe”, kazao je.

Turistički segment ostvario je prihode od prodaje robe i usluga u iznosu od 105 milijuna eura, što je za 25 posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine, odnosno 31 posto više od realizacije iz 2019. godine.

Planirana ulaganja u ovoj godini u tom segmentu iznose gotovo 100 milijuna eura, a najveći dio odnosi se na dvije grupe ulaganja – kampove u Istri te hotele Zonar i Westin u Zagrebu i Marjan u Splitu.

Tvrtka Cromaris, pak, u prvom je polugodištu ostvarila dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u iznosu od 6,6 milijuna eura, što je rast od 15 posto. Neto dobit iznosi od dva milijuna eura, ostvarivši rast od 41 posto.

Na izvoznim tržištima, najveći rast prihoda ostvaren je u Austriji i Francuskoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari