Dobit Ine u prvom polugodištu manja za 65 posto

pixabay
Naftno postrojenje, arhiv Foto: Pixabay.com

Neto dobit Ine u prvom polugodištu iznosila je 73,3 milijuna eura i bila je 65,3 posto manja od 211,1 milijuna eura koliko je iznosila u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju podaci koje je objavila ta kompanija.

Ukupni prihodi Ine, prenosi Hina, u prvom polugodištu iznosili su 1,77 milijardi eura što je 16,8 posto manje nego lani, a ukupni rashodi smanjeni su za 9,8 posto, na 1,68 milijardi eura.

Prvu polovicu 2023. godine, ističu, obilježila je stabilizacija cijena nafte i pad cijena plina te nastavak regulatornih ograničenja, što je negativno utjecalo na rezultat u prvom polugodištu.

Dodaju da je u skladu sa nižim cijenama EBITDA istraživanja za 22 posto smanjena i proizvodnja nafte i plina, pri čemu i dalje ostaje na razmjerno snažnoj razini od 214 milijuna eura.

Prirodni pad proizvodnje iznosio je tri posto, što u Ini ocjenjuju dobrim, s obzirom na starost portfelja.

Tijekom prvom polugodišta Inina ulaganja iznosila su 218 milijuna eura, od čega je 85 milijuna eura vezano za kupnju 25,25 posto udjela u OMV-u Slovenija čime se Inin udio povećava na 33 posto, povrh 132 milijuna kapitalnih ulaganja.

Nastavak nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka ostaje fokus kapitalnih ulaganja, najavljuju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari