Janaf demantira tvrdnje Szijjarta: Jamčimo neometanu opskrbu mađarskim rafinerijama

Foto: Waldemar/Pexels

Jadranski naftovod (Janaf) u utorak je objavio da su netočne tvrdnje mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta koje upućuju na neravnopravan položaj MOL-a kao dugogodišnjeg korisnika Janafovih usluga te da se odlučno suprotstavlja svim tvrdnjama koje upućuju na mogući neravnopravan položaj bilo kojeg korisnika svojih usluga.

Hina piše da Janaf u svom priopćenju navodi da za ovu godinu s MOL Grupom ima sklopljen ugovor o transportu 2,9 milijuna tona nafte sustavom Janafa po načelu „puno za prazno“ i ugovor o skladištenju 79.385 prostornih metara nafte na Terminal Omišalj te 70.000 prostornih metara nafte na Terminalu Sisak po istom načelu.

Potpisivanjem tih ugovora, o čemu je javnost obaviještena u svibnju 2023. godine, Janaf jamči neometanu opskrbu rafinerija i tržišta u Mađarskoj i Slovačkoj. Također, kako ističu iz te kompanije, kontinuirano ulažući u naftovodno-skladišni sustav i kapacitete, garantiraju transport u iznosu 14,3 milijuna tona na dionici Omišalj–Gola, do mađarske granice, čime može u potpunosti osigurati potrebe za naftom Mađarske i Slovačke.

Ističu da sve partnere tretiraju jednako te se cijena transporta definira u pregovaračkom postupku prema utvrđenoj metodologiji koja nije vezana za pravne osobe, nego za duljine i iskorištenost kapaciteta dionica naftovoda. Metodologija za utvrđivanje cijena transporta dio je Pravilnika o utvrđivanju cijena transporta nafte naftovodnim sustavom kompanije.

Mađarski ministar vanjskih poslova izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka sa slovačkim kolegom Miroslavom Wlachovskym da previsoke hrvatske tranzitne naknade za energente otežavaju diversifikaciju nabave i opskrbu energijom Mađarske i Slovačke.

Hrvatska je podigla tranzitne naknade koje su sada četiri puta više od tržišne cijene, izjavio je tom prilikom Szijjarto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari