Szijjarto kritizira Hrvatsku zbog previsokih tranzitnih naknada za energente

Foto: Freepik.com

Previsoke hrvatske tranzitne naknade za energente otežavaju diversifikaciju nabave, izjavio je u ponedjeljak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Hina piše da je Szijjarto precizirao kako su tranzitne naknade, nakon što ih je Hrvatska podigla, četiri puta više od tržišne cijene.

Budući da Hrvatska leži na ruti koja je za regiju alternativa izravnom uvozu energije iz Rusije, taj potez predstavlja veliko opterećenje za mađarsku i slovačku opskrbu energijom i otežava energetsku diversifikaciju, kazao je mađarski ministar.

„Mislimo da nije časno ostvarivati veliku dobit u vrijeme rata, pogotovo ako mjere dovode u opasnost energetsku sigurnost drugih zemalja”, izjavio je nakon sastanka sa slovačkim kolegom Miroslavom Wlachovským.

Mađarskoj energetskoj grupi MOL treba dodatnih godinu dana da dovrši investiciju u slovačkoj rafineriji Slovnaft koja će omogućiti nabavu nafte iz drugih izvora.

„Zato tražimo od EU-a da za godinu dana produlji izuzeće od sankcija koje MOL-u i Slovnaftu, članici grupe, omogućuju izvoz proizvoda dobivenih preradom ruske nafte u Češku”, kazao je Szijjarto.

MOL ima rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj koje nemaju izlaz na more i naftu dobivaju južnim krakom cjevovoda Družba.

Slovačka naftu gotovo u cijelosti doprema Družbom iz Rusije, ali ove godine planira smanjiti udio ruske nafte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari