Pada potražnja za naftom, a s njom i cijene

Foto: Pixabay.com

Cijene nafte prošloga su tjedna na svjetskim tržištima pale više od 3,5 posto, što se objašnjava usporavanjem rasta gospodarstava zbog povećanja kamatnih stopa od strane središnjih banaka, a to onda utječe i na potražnju za ‘crnim zlatom’.

Tako je cijena barela na londonskom tržištu prošloga tjedna pala 3,6 posto, na 73,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,7 posto, na 69,16 dolara, prenosi agencija Hina.

Pad cijena uslijedio je u drugom dijelu tjedna, nakon što je u izvješću Kongresu o gospodarskoj situaciji predsjednik američke središnje banke Jerome Powell kazao da će se kamatne stope vjerojatno trebati dodatno povećati kako bi se suzbila inflacija. Koliko će iznositi to povećanje, poručio je Powell, ovisit će o budućim gospodarskim pokazateljima, a u vezi špekulacija da bi Fed već krajem godine mogao početi smanjivati kamate, kazao je kako rezanje kamata ne očekuje tako skoro.

Kako se inflacija u zapadnim gospodarstvima i dalje kreće na visokim razinama, i druge središnje banke nastavljaju s povećanjem cijene novca. Prošloga su tjedna ulagače iznenadile britanska i norveška središnja banka agresivnijim povećanjem ključnih kamata, za 0,50 postotnih bodova.

Kamate je povećala i švicarska središnja banka, a očekuje se i daljnji rast kamata u eurozoni. To će zasigurno dodatno usporiti rast gospodarstava, a to će, pak, oslabiti potražnju za naftom.

Osim toga, gospodarstvo Kine, najvećeg svjetskog uvoznika nafte, ne oporavlja se tako brzo kao što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih covid mjera, što je izazvalo zabrinutosti u vezi potražnje.

“Nakon poteza središnjih banaka tjeskoba je na tržištu ojačala. Zbog jačanja nepovoljnih gospodarskih trendova, čiji je okidač strah od recesije, samo bi oštar pad zaliha mogao promijeniti trenutno loše izglede”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Strah od recesije i zabrinutost za potražnju potisnuli su u drugi plan najavu Saudijske Arabije da će u srpnju smanjiti proizvodnju za milijun barela dnevno.

Nakon prošlotjednog pada, cijene su nafte povećale gubitke u ovoj godini. U odnosu na početak godine, u minusu su oko 14 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari