Proizvođači automobila ostvarili veći promet, ali manju dobit

Foto: Freepik.com

Najveći svjetski proizvođači automobila u prvom su ovogodišnjem kvartalu zabilježili veliki rast prometa, no dobit to nije pratila. Konzultanti tvrtkama na ovom području stoga preporučuju veću disciplinu u troškovima.

Promet u prva tri mjeseca 2023. porastao je za 19 posto u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, ali je dobit bez kamata i poreza rasla po stopi od samo 6,1 posto, podaci su konzultantske kuće EY (Ernst & Young).

Profitabilnost je pala s devet na osam posto. Među 16 proizvođača koje je EY analizirao novi lider po maržama je Mercedes, prenosi agencija DPA. S razlikom između nabavne/proizvodne i prodajne cijene od 14,7 posto, firma iz Stuttgarta ostavila je iza sebe BMW s 14,6 posto i koncern Kia s 12,1 posto. Tesla, koja je prethodno vodila, sada je četvrta s profitnom maržom od 11,4 posto.

“Prvi put od početka 2021. vidimo jasne znakove erozije dobiti, koja više ne raste tako snažno kao promet”, rekao je stručnjak EY-a za zapadnu Europu Constantin Gall.

“Prvi put od početka 2021. vidimo jasne znakove erozije dobiti, koja više ne raste tako snažno kao promet”, rekao je stručnjak EY-a za zapadnu Europu Constantin Gall.

Tržište se, dodao je Gall, normalizira. “Novi automobil uskoro više neće biti tako rijetka roba kao lani”, pa će proizvođačima biti sve teže diktirati cijene tržištu i izbjegavati popuste. “Vrijeme ‘marži iz snova’ u nekim tvrtkama uskoro će završiti”, zaključio je Gall.

3 Odgovora

  1. Vjerojatno prodaju automobile po cijenama njihove stvarne vrijednosti a ne po prenapuhanim cijenama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari