Kina izdvaja 520 milijardi juana za poticanje prodaje e-vozila

Foto: Continental

Kina je predstavila paket od 520 milijardi juana (97 milijardi dolara) za povećanje prodaje električnih vozila (EV) i drugih ekoloških automobila u sljedeće četiri godine kako bi se potaknula potražnja za automobilima, što je dovelo do skoka dionica proizvođača automobila.

Paket se s nestrpljenjem iščekivao nakon ranijeg vladinog obećanja da će promicati industriju. Ovaj potez dolazi nakon što je pad prodaje na najvećem svjetskom tržištu automobila izazvao zabrinutost oko gospodarskog rasta, koji je izgubio zamah od brzog početka godine, izvještava Reuters.

Nova energetska vozila (NEV) kupljena 2024. i 2025. bit će oslobođena plaćanja poreza na kupnju koji iznosi čak 30.000 juana po vozilu, odnosno oko 4.100 dolara. Izuzeće će biti prepolovljeno za kupnje obavljene 2026. i 2027. godine, navodi se u priopćenju kineskog Ministarstva financija.

Ukupne porezne olakšice iznosit će 520 milijardi juana, rekao je zamjenik ministra financija Xu Hongcai na konferenciji za novinare.

Taj je potez proširenje trenutne politike, prema kojoj se NEV, koji uključuju potpuno baterijska električna vozila, plug-in benzinsko-električne hibride i vozila na vodikove gorive ćelije, izuzima od plaćanja poreza na promet do kraja 2023. godine.

Objava u srijedu označava četvrto produženje porezne olakšice, koja je prvi put objavljena 2014. Prethodna produljenja dodijeljena su 2017., 2020. i 2022. godine.

“Produljenje za još četiri godine premašilo je očekivanja tržišta”, rekao je Cui Dongshu, glavni tajnik Kineske udruge putničkih vozila.

Kineske automobilske dionice ojačale su nakon objave, s dionicama proizvođača električnih vozila Nio i Xpeng poraslima za 6,1 posto i 5,5 posto, u usporedbi s padom referentnog indeksa u Hong Kongu od 2,4 posto. Lee Auto također bilježi rast od 3,5 posto.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari