Zračna luka Istanbul na dan finala Lige prvaka oborila svjetski rekord

Foto: Unsplash

Istanbulska zračna luka prošle je nedjelje uslužila 1.684 letova što je novi dnevni svjetski rekord čime je oboren prethodni od 1.624 leta kojih je 11. rujna 2019. ostvarila zračna luka Frankfurt, objavila je Europska organizacija za sigurnost zračne plovidbe (Eurocontrol).

Po podacima Eurocontrola, s takvim brojem letova istanbulska zračna luka (IST) prošle nedjelje je ostvarila rast dnevnog prometa od 12 posto, i to, navode, “dok su se nogometni navijači vraćali kući nakon što su prisustvovali finalu nogometne Lige prvaka” koje je odigrano u tom turskom velegradu, prenosi Hina.

Time je glavno tursko zračno čvorište, koje je već među najprometnijima u Europi, u dnevnim dolascima i odlascima zrakoplova premašio ne samo rekord Frankfurta iz rujna 2019, nego i parišku zračnu luku Charles de Gaulle, koja je imala 1.612 dnevnih letova 26. kolovoza 2019. te zračnu luku Madrid Barajas sa 1.600 dnevnih letova 2. lipnja 2019.

Eurocontrol je izvijestio i da je finale Lige prvaka u Istanbulu pridonijelo i značajnom porastu dnevnih protoka letova u matičnim gradovima finalista Lige prvaka.

Tako je u zračnoj luci Malpensa u Milanu (odakle je klub Inter), najvećoj međunarodnoj u sjevernoj Italiji, dnevni protok letova porastao 54 posto, dok je zračna luka Manchester (odakle je klub Manchester City) zabilježila relativno skroman porast dnevnog prometa od pet posto.

Zračna luka Istanbul oborila rekord u broju dnevnih letova i protoku putnika i 30. travnja kada je uslužila 195.640 putnika na 1.301 letu.

Otvorena prije četiri i pol godine, nova istanbulska zračna luka veća je od druga dva međunarodna čvorišta u tom gradu, pa i od starije zračne luke Ataturk, te služi i kao baza u zračnom povezivanju Europe i Azije za Turkish Airlines.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari