Znatan rast prihoda i dobiti Huaweija

Pixabay.com
Huawei, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Kineski telekomunikacijski div Huawei izvijestio je o znatno većoj dobiti i prihodu u 2023. godini zahvaljujući dobrim rezultatima odjela za računarstvo u oblaku i softvera za automobile.

Huaweijev prihod porastao je lani za 9,63 posto, na 704,2 milijarde juana (99,4 milijarde dolara).

Neto dobit, piše Hina, više je nego udvostručena te je iznosila 86,9 milijardi juana.

Glavni oslonac Huaweija bio je lani odjel opreme za ICT infrastrukturu, s prihodom od 362 miljarde juana, većim za 2,3 posto nego u 2022. Rezultat je još impresivniji ako uzmemo u obzir da su brojne zapadne zemlje zabranile ugradnju Huaweijeve opreme u mobilne mreže, pozivajući se na nacionalnu sigurnost.

SAD im je tako otežao poslovanje, zabranivši izvoz najsoftisticiranijih čipova i opreme za njihovu proizvodnju u Kinu, a priključili su mu se i Nizozemska i Japan.

U odjelu potrošačke elektronike prihod je porastao za 17,3 posto, na 214,5 milijardi juana. Kompanija je krajem ljeta dospjela na naslovnice novim mobitelom Mate 60 s ugrađenim čipom, koji je, kako se nagađa, sama razvila.

Najsnažniji rast zabilježio je lani Huaweijev odjel “pametnih rješenja za automobilski sektor”, čiji je prihod više nego udvostručen, čime je dosegnuo 4,7 milijardi juana.

Odjel za računarstvo u oblaku, koji uključuje umjetnu inteligenciju, povećao je prihod za 22 posto, na 55,3 milijarde juana.

12 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari