Zlatni ključ za najboljeg velikog izvoznika dobio Končar-D&ST

Hina
Zlatni ključ - Končar D&ST-u, Zagreb, Foto: Hina/Dario Grzelj

Tvrtka Končar Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) dobitnica je nagrade Zlatni ključ za najboljeg velikog izvoznika u 2023. godini, Dok-Ing za srednje velikog izvoznika, a Porsche Digital Croatia je nagrađen u kategoriji najboljeg malog i mikro izvoznika, objavljeno je na 19. konvenciji Hrvatskih izvoznika (HIZ) a nagrade za najbolje dodijeljene su 17. put.

U kategoriji najinovativnijeg izvoznika za 2023. nagrađen je Jadran Galenski Laboratorij (JGL).

Nagrade su dodijeljene i u više kategorija koje se odnose na izvoz na pojedina tržišta. Najbolji izvoznik u zemlju u koju je Hrvatska lani najviše izvozila – Italiju je Cromaris, nagrada za izvoz na tržište Slovenije pripala je tvrtki za proizvodnju staklene ambalaže Vetropack Straža. Za izvoz u Njemačku nagrađena je Haix Obuća.

Dodijeljena je i nagrada za najboljeg obrtnika-izvoznika, koja je pripala obrtu Metalac – Sever, vlasnika Stjepana Severa.

Predsjednik HIZ-a, Davor Baković, rekao je kako hrvatski izvoznici čine 16 posto ukupnog broja poduzeća, zapošljavaju oko 50 posto ukupnog broja zaposlenih i ostvaruju gotovo 60 posto ukupne dobiti.

„Tih 16 posto odgovorno je za otprilike 66 posto investicija i 77 posto ulaganja u razvoj“, rekao je Baković istaknuvši važnost ulaganja u inovacije i nove tehnologije, bez kojih se ne može konkurirati na stranim tržištima.

Premijer Andrej Plenković na dodjeli je rekao kako su izvoznici okosnica hrvatske ekonomije i hrvatskog gospodarstva te kako najviše pridonose ubrzanju gospodarskog rasta.

Na državi i Vladi je, kako je rekao, da nastavi stvarati dobar okvir i olakšavati im poslovanje.

“Radeći za svoje kompanije i sebe, pridonosite Hrvatskoj koja je danas puno snažnija nego što je bila, sposobnija nositi se s mnogim krizama i izazovima i direktno utjecati svojim položajem na brojne međunarodne procese”, rekao je Plenković.

Države koje imaju stabilne javne financije i visok kreditni rejting, pa onda i niže troškove zaduživanja, pružaju jednu vrstu javnoga dobra poduzećima koja posluju u tim državama i povećavaju njihovu konkurentnost, izjavio je ministar financija Marko Primorac, te istakao da država prepoznaje napore izvoznika i trudi se stvoriti povoljno ekonomsko okruženje, kako bi njihov posao bio što lakši.

Poslovni prihodi (EUR):
328.601.501,81 (2023)
Broj zaposlenih:
754 (2023)

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari