Izvoz u prva četiri mjeseca pao za 1,2 posto

Freepik.com
Najveći izvoz u sektoru Strojevi i prjevozna sredstva, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prva četiri mjeseca ove godine iznosila je 7,6 milijardi eura, što je 1,2 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, dok je uvoz porastao za 2,3 posto, na 13,5 milijardi eura, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Vanjskotrgovinski deficit je iznosio 5,9 milijardi eura, a pokrivenost uvoza izvozom 56,2 posto. U prva četiri mjeseca lani pokrivenost je iznosila 58,2 posto.

Prema prvim podacima DZS-a, u članice EU u prva četiri mjeseca ove godine je izvezeno roba u vrijednosti od pet milijardi eura ili 5,3 posto manje nego u istom razdoblju lani. Vrijednost uvezene robe iz članica EU-a porasla je za 6,1 posto, na 10,7 milijardi eura.

Hrvatska je najviše izvozila iz sektora Strojevi i prijevozna sredstva, a slijede sektor Proizvodi svrstani prema materijalu te kemijski proizvodi.

Statistika kod izvoza u zemlje nečlanice EU registrira rast od 7,9 posto, na 2,6 milijardi eura, uz istodobni pad robnog uvoza za 10,4 posto, na 2,7 milijardi eura.

DZS je u petak objavio i druge, korigirane podatke o robnoj razmjeni za prva tri mjeseca ove godine, koji pokazuju da je izvoz u odnosu na isto razdoblje 2023. godine pao za 4,7 posto, na 5,6 milijardi eura, a uvoz za 1,2 posto, na 9,9 milijardi eura. 

Prema revidiranim podacima, vanjskotrgovinski deficit u prva tri mjeseca ove godine je iznosio 4,3 milijardi eura, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 56,5 posto.

16 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari