Hrvatski BDP u prvom kvartalu rastao 3,9 posto, znatno brže od prosjeka EU

Pexels.com
BDP, ilustracija Foto: Pexels.com/Mikael Blomkvist

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u prvom tromjesečju 2024., već trinaesti kvartal zaredom, za 3,9 posto na godišnjoj razini, pokazala je prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Istovremeno je riječ o sporijem rastu nego u posljednjem kvartalu lani, kada je BDP bio veći za 4,4 posto.

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, gospodarstvo je u prvom tromjesečju raslo 3,9 posto na godišnjoj, a jedan posto na kvartalnoj razini.

Potrošnja kućanstava, koja je najveća sastavnica BDP-a, porasla je u proteklom kvartalu za šest posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je u prethodnom rast iznosio 5,3 posto.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su, pak, za 10,8 posto na godišnjoj razini, znatno više u odnosu na šest posto u zadnjem kvartalu lani.

Porasla je i državna potrošnja, za jedan posto, ali bitno sporije nego u prethodnom tromjesečju kada je rasla 4,6 posto.

S druge strane, izvoz roba i usluga pao je u proteklom tromjesečju za dva posto na godišnjoj razini, dok je uvoz istih porastao je za 2,2 posto, što je prvi rast nakon tri kvartala pada.

“Rast od 3,9 posto najviše pogoni upravo rast potrošnje kućanstva i države, što je očekivano, s obzirom na snažan rast plaća, osobito u javnom sektoru. Upravo taj rast potrošnje pogoni država kroz rast plaća i javnih investicija. Ono što uvjetno rečeno zabrinjava, to je pad izvoza roba i usluga, ovdje osobito naglašavam pad usluga. Na prvu ruku pretpostavljamo da je riječ o padu volumena turizma, jer se ovaj model rentijerskog kratkoročnog turizma očito suočava s ograničenjima rasta, pa je došlo do pada cijena, odnosno do njihove korekcije naniže”, komentirala je Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Zabrinjava, ističe direktorica HUP-a, i pad prerađivačke industrije i poljoprivrede.

“To je ono na što bismo doista trebali obratiti pozornost, jer je samodostatnost u proizvodnji hrane, u kompletnoj poljoprivrednoj proizvodi, u prerađivačkoj industriji nešto što je iznimno važno radi opskrbe stanovništva osnovnim robama”, napomenula je.

Time je rast bruto domaćeg proizvoda znatno brži u odnosu na prosjek Europske unije.

Eurostat je, naime, nedavno objavio prvu procjenu prema kojoj je u proteklom tromjesečju gospodarstvo Unije, prema sezonski prilagođenim podacima, raslo za 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, a na godišnjoj razini za 0,4 posto.

Gospodarstvo eurozone je, pak, u prvom tromjesečju poraslo 0,3 posto na mjesečnoj i 0,4 posto na godišnjoj razini.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari