BDP u prvom tromjesečju 2024. porastao za 0,3 posto u EU

Freepik.com
BDP, Foto: Freepik.com/Ilustracija

U prva tri mjeseca ove godine sezonski prilagođen BDP porastao je za 0,3 posto i u eurozoni i u EU, u odnosu na prethodno tromjesečje, prema brzoj procjeni Eurostata, statističkog ureda Europske unije.

U zadnjem tromjesečju lani BDP je pao za 0,1 posto u eurozoni, dok je u EU ostao stabilan.

Na godišnjoj razini, sezonski prilagođen BDP je u prva tri mjeseca 2024. porastao za 0,4 posto u eurozoni i za 0,5 posto u EU. U četvrtom tromjesečju prošle godine porastao je za 0,1 posto u eurozoni i za 0,2 posto u EU, u odnosu na isto razdoblje u godini prije.

Među državama članicama, za koje su dostupni podaci za prvo tromjesečje ove godine, Irska je na prvom mjestu po rastu BDP-a u usporedbi sa zadnjim tromjesečjem 2023. godine. Zabilježen je rast od 1,1 posto.

Slijede Latvija, Litva i Mađarska kod kojih je u istom razdoblju zabilježen rast od 0,8 posto. Eurostat nije imao podatke za Hrvatsku.

Švedska je jedina članica koje je zabilježila pad BDP-a u prva tri mjeseca 2024. u odnosu na prethodno tromjesečje, za 0,1 posto.

Prema Eurostatu, međugodišnje stope rasta bile su pozitivne za devet zemalja, a negativne za četiri.

U odnosu na prvo tromjesečje 2023., najveći rast zabilježen je u Litvi i to 2,9 posto, nakon nje su Španjolska s 2,4 posto i Mađarska s 1,7 posto. Istodobno, najveći pad BDP-a zabilježen je u Irskoj, 4,9 posto.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari