Eurostat: Većina regija EU bilježi porast realnog BDP-a u 2022. godini

Freepik.com
Udio duga u BDP-u, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Realni bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u 231 od 242 regije EU, dok je pad zabilježen u 11 regija tijekom 2022. godine, objavio je Ured za statistiku EU – Eurostat.

Regija s najvećim rastom obujma BDP bila je u Algarveu u Portugalu, s rastom od 17 posto dok je druga također iz Portugala – Região Autónoma da Madeira, s rastom od 14,2 posto. Slijede ih južna regija Irske s rastom BDP-a od 13,5 posto, Illes Balears, u Španjolskoj, (12,5 posto rast BDP-a) i Province Brabant Wallon u Belgiji, koja je zabilježila rast od 10,9 posto.

Najznačajniji pad BDP-a, prema podacima Eurostata, zabilježen je u regiji Yugoiztochen u Bugarskoj od 3,1 posto a slijedi ga još jedna bugarska regija, Severozapaden, koja je zabilježila pad od 1,7 posto. Na trećem mjestu po padu BDP-a je regija Corse u Francuskoj i Észak Magyarország u Mađarskoj, obje s padom BDP-a od 1,2 posto.

U 2022. regionalni BDP po stanovniku izražen standardom kupovne moći (PPS) kretao se od 30 posto prosjeka EU, u Mayotteu, prekomorskoj regiji u Francuskoj, do 286 posto u Južnoj Irskoj.

Nakon Južne Irske, vodeće regije bile su Luksemburg (257 posto prosjeka EU), Istočna i Srednja Irska (247 posto), Praha u Češkoj (207 posto) i belgijska Région de Bruxelles Capitale/Brussels Hoofdstedelijk Gewest (196 posto).

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20240220-2
BDP po stanovniku u regijama EU za 2022. godinu, Izvor: Eurostat

Visoki BDP po glavi stanovnika u tim regijama (Luksemburg, Bruxelles i Prag) može se djelomično objasniti velikim priljevom radnika koji putuju na posao i s posla i nekim velikim multinacionalnim poduzećima sa sjedištem u regijama (Južna, Istočna i Srednja Irska).

Nasuprot tome, nakon Mayottea, regije s najnižim regionalnim BDP-om po glavi stanovnika u 2022., koji je iznosio 30 posto, nalaze se Severozapaden u Bugarskoj i Gvajana u Francuskoj (obje 40 posto prosjeka EU), a slijedi ih Voreio Aigaio u Grčkoj (41 posto EU prosjeka) i Severen tsentralen u Bugarskoj (42 posto).

Ove informacije proizlaze iz podataka o regionalnim nacionalnim računima Eurostata, na temelju razine 2 Nomenklature teritorijalnih jedinica za statistiku (NUTS 2).

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari