Zoričić: BDP je trenutačno na razini od gotovo 76 milijardi eura

HUB
Davor Zoričić, državni tajnik u Ministarstvu financija, Foto: HUB

Nacionalnom strategijom se postavljaju temelji za dinamičnije i još otpornije gospodarstvo, ona je ključni preduvjet za stabilan i održiv rast gospodarstva, izjavila je Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka (HUB) na drugom danu 27. znanstveno-stručne konferencije “Financijsko tržište” koja se održava u Opatiji.

Na konferenciji je sudjelovao i Davor Zoričić, državni tajnik u Ministarstvu financija. Rekao je kako je u posljednjih osam godina BDP kontinuirano rastao i da je trenutačno na razini od gotovo 76 milijardi eura.

“Udio javnog duga je istovremeno u padu i na putu je prema razini ispod 60 posto. Sva ta kretanja su nas dovela do pozicije u kojoj imamo najviši kreditni rejting u povijesti s pozitivnim izgledom da vrlo skoro dosegnemo investicijsku A razinu. Rast našeg BDP-a je pet puta veći nego u EU, a deficit države se smanjio i tim putem nastavljamo i u budućnosti”, istaknuo je.

Osvrnuo se i na tržište kapitala te podsjetio je da smo u nešto više od godine dana imali tri izdanja na tržištu kapitala za građane.

“U njima je sudjelovalo oko 118.000 građana pri čemu je otvoreno više od 36.000 novih računa u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu (SKDD). To je važno jer se fokus javnosti vratio na domaće tržište kapitala”, dodao je Zoričić.

Spomenuo je i da su ta izdanja neizravno utjecala na porast pasivnih kamatnih stopa banaka, ali je i nadalje naše tržište kapitala nedovoljno razvijeno te je iznio usporedbu stanja na tržištu 2007. i 2008. godine kada je na Zagrebačkoj burzi bilo je 750.000 transakcija, dok danas imamo 74.000 transakcija.

“Iako se često zaziva veća uloga države, važno je znati kako je izravno sudjelovanje države ograničeno. Ako želimo zaista razviti naše tržište, moramo biti spremni na potencijalno velika izdanja”, naglasio je i dodao kako ima prostora za napredak i kada je riječ o tržišnoj infrastrukturi, a osobito u području regulatornog okvira čija primjena donosi i troškove.

“Te troškove treba gledati u usporedbi s ambicijom poduzeća. Ako će prikupiti velike iznose, onda primjerice troškovi listanja nisu problem, a ako je plan prikupiti male iznose, onda je i taj aspekt svakako bitan za izdavatelja”, objasnio je državni tajnik u Ministarstvu financija.

Kaže da će ti izazovi biti adresirani kroz analizu usmjerenu na usporedbu našeg tržišta s usporedivim tržištima i kroz strateški okvir koji bi trebao biti gotov do kraja 2024. Nakon toga će se izraditi dva akcijska plana s kratkoročnim i srednjoročnim mjerama koje bi trebale pomoći da se adresira problem nedostatka kvalitetnih investicija i dugoročnog rasta vrijednosti koji će onda privući investitore.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari