HUB: Prošlu godinu obilježio snažan oporavak potrošačkih kredita

Pixabay.com
Kredit, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Hrvatska je prvu godinu s eurom završila sa stopom rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,8 posto, jednom od najvećih stopa rasta BDP-a u EU i europodručju, čemu je pogodovao snažan oporavak realnih plaća, osobne potrošnje i investicija potaknutih korištenjem EU sredstava, istaknuto je u novom izdanju publikacije “HUB: Pregledi”, koju objavljuje Hrvatska udruga banaka (HUB).

Rast stambenih kredita nastavljen je po stabilnoj godišnjoj stopi od oko deset posto, a glavno obilježje 2023. godine u segmentu kreditiranja predstavlja snažan oporavak potrošačkih kredita a Hrvatska narodna banka je za deponirane viškove likvidnosti bankama lani isplatio 479 milijuna eura kamata.

Godišnja stopa rasta gotovinskih nenamjenskih kredita, navode iz HUB-a, krajem godine je dostigla dvoznamenkasti rast, a u siječnju 2024. je iznosila 12 posto.

Istovremeno, kreditiranje poduzeća usporeno je zbog smirivanja inflacije. Tome su najviše doprinijele otplate kredita za obrtna sredstva i ostalih kredita, priopćeno je iz HUB-a.

Krediti za investicije nastavili su stabilno rasti iznad šest posto te je njihova godišnja stopa rasta u siječnju iznosila 7,9 posto.

Gospodarski rast je, napominju, pogodovao i nastavku poboljšavanja kvalitete kredita. Omjer neprihodujućih kredita nefinancijskim društvima smanjen je s 6,42 krajem 2022. na 5,07 u 2023. godini, a za kredite kućanstvima s pet na 4,23 posto u istom razdoblju.

U Hrvatskoj se kamatni prijenos najmanje osjetio na kreditima kućanstvima, osobito na stambenim kreditima gdje je svega oko četvrtine porasta kamatnih stopa Europske središnje banke (ESB) preneseno na kamatne stope na kredite.

Tome je pridonio i sporiji rast kamatnih stopa na oročene depozite kućanstava, odnosno oko dva postotna boda, dok je rast kamatnih stopa na oročene depozite poduzeća iznosio više od tri postotna boda. Zbog toga je kamatni prijenos u dijelu kreditiranja poduzeća bio izraženiji, osobito kod kredita s iznosima preko milijun eura na čije je kamatne stope preneseno oko 80 posto povećanja kamatnih stopa ESB-a.

Poslovanje kreditnih institucija u 2023. godini rezultiralo je s dobiti u iznosu od 1,34 milijardi eura. Zbog toga je povrat na kapital hrvatskih kreditnih institucija povećan s 8,16 posto iz 2022. na 15,47 prošle godine.

22 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari