HUB: Udjeli banaka u kapitalu i rezervama gospodarstva iznose gotovo deset posto

HNB
Hrvatska narodna banka; Zagreb Foto: Božidar Bengez/HNB

Hrvatski bankarski sektor najproduktivniji je sektor u gospodarstvu, s najvećom dodanom vrijednosti po zaposlenom, istaknuto je u novom broju “HUB Analize 77: Doprinos banaka rastu i razvoju u Hrvatskoj”.

Iako banke izravno stvaraju oko tri posto BDP-a, njihovi udjeli u kapitalu i rezervama gospodarstva od gotovo 10 posto i novim investicijama (4-15 posto ovisno o vrsti) ukazuju na važnost banaka koja je veća od izravnog udjela u BDP-u.

Tempo neto kreditiranja poduzeća i stanovništva u prošloj je godini dosegnuo pet posto BDP-a, što također ukazuje na bitno veći utjecaj na gospodarsku aktivnost i životni standard od spomenutih tri posto izravnog udjela banaka.

Pritom je očuvana iznimna sigurnost i stabilnost, čega ne bi bilo bez financijske stabilnosti klijenata banaka. Prema omjeru ukupnih depozita od gotovo 80 posto Hrvatska je sličnija Italiji i Austriji nego zemljama s kojima dijeli sličan stupanj razvoja.

U rastu kredita poduzećima sve veću udjel zauzimaju krediti energetskom sektoru. Banke na taj način promiču energetsku tranziciju i doprinose zaštiti od klimatskih promjena.

Po pitanju porasta kredita stanovništvu, stoji u analizi Hrvatske udruge banaka, sve veći udjel zauzimaju stambeni krediti koji su sigurniji i za kreditore i za dužnike.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari