HUB: Nije moguće predvidjeti daljnje kretanje kamatnih stopa

Zgrada Evropske centralne banke u Frankfurtu / Foto: Pixabay

Uoči odluke Europske središnje banke o eventualnom novom podizanju kamatnih stopa, za komentar smo zamolili Hrvatsku udrugu banaka.

Odluka ECB-a uslijedit će poslije devet uzastopnih povećanja nakon kojih kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja iznosi 4,25 posto, kamatna stopa za mogućnost posudbe na kraju dana 4,50 posto, a kamatna stopa na novčani depozit 3,75 posto.

“Europska središnja banka je na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća nastavila politiku podizanja ključnih kamatnih stopa za 25 baznih bodova te je najavila da će nastaviti određivati razine ključnih kamatnih stopa dovoljno restriktivno onoliko dugo koliko to bude potrebno da se inflacija što skorije vrati na srednjoročni cilj od dva posto. Dakle, nastavit će se pristup koji se zasniva na podatcima, odnosno daljnje odluke o kamatnim stopama i dalje će ovisiti o procjeni inflacijskih izgleda na temelju novih gospodarskih i financijskih podataka te dinamici temeljne inflacije i jačini transmisije monetarne politike. Shodno tome, u ovom trenutku nije moguće precizno predvidjeti daljnje kretanje kamatnih stopa”, komentirali su iz Hrvatske udruge banaka za Financije.hr u svjetlu predstojeće odluke Europske središnje banke.

Iz HUB-a ističu i da su, unatoč rastu kamatnih stopa na međunarodnim tržištima, efekti uvođenja eura u Hrvatskoj i oslobađanje nove likvidnosti doveli do toga da su kamatne stope i na kredite i na depozite rasle značajno blaže, te su u ovom trenutku među najnižima u odnosu na države europodručja.

U Hrvatskoj smo imali značajno blaži rast kamatnih stopa i na kredite i depozite zbog čega trenutno imamo uvjete financiranja koji su među najpovoljnijima u državama europodručja. Rast kamatnih stopa na kredite pratio je i rast kamatnih stopa na oročene depozite. Prosječne kamatne stope na oročene depozite stanovništva u srpnju ove godine su iznosile 0,82 posto (kamatne stope na nove poslove), što predstavlja rast od 0,72 postotna boda na godišnjoj razini. S druge strane, u srpnju 2023. prosječna kamatna stopa za eurske stambene kredite iznosila je 3,25 posto, što je rast za 0,76 postotna boda u odnosu na isto razdoblje prošle godine”, napomenuli su za Financije.hr.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari