Ekonomski institut očekuje rast hrvatskog BDP-a od 4,5 posto

Freepik.com
BDP, ilustracija, Foto: Freepik.com

Kretanje CEIZ indeksa sugerira da će hrvatsko gospodarstvo u prvom ovogodišnjem kvartalu porasti za 4,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, procjene su Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) objavljene u ponedjeljak.

U ožujku je bio manji 0,17 indeksnih bodova u odnosu na veljaču, dok je u usporedbi s istim mjesecom lani zabilježio rast vrijednosti od 3,05 bodova.

Ako se promatraju komponente indeksa, navode iz EIZ-a, u odnosu na isti mjesec prethodne godine rast vrijednosti ostvarile su dvije komponente – broj dolazaka turista i promet u trgovini na malo, dok su obujam industrijske proizvodnje i prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost smanjeni.

“Na osnovi kretanja vrijednosti indeksa možemo procijeniti da će u prvom tromjesečju ove godine hrvatsko gospodarstvo rasti za 4,5 posto u odnosu na prva tri mjeseca lani, što znači da godišnja stopa rasta BDP-a u prvom tromjesečju blago ubrzava u usporedbi s prethodnim kvartalom”, istaknuli su EIZ-ovi analitičari.

S instituta napominju da je mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednosti CEIZ indeksa indikativna i da ju treba koristiti prvenstveno kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u Hrvatskoj.

Državni zavod za statistiku podatke o kretanju BDP-a za prvo tromjesečje 2024. godine objavit će sutra.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u.

Jedan odgovor

  1. Možemo zahvaliti jedino kvalitetnom kadru u realnom sektoru koji je za ovaj rast i zaslužan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari