Zbog visokih kamata i troškova u Njemačkoj odgođena gradnja 60.000 stanova

nekretnine
Foto: Pixabay

Njemačka grupa za razvoj nekretnina Vonovia odgodila je planove o gradnji 60.000 stanova zbog visokih kamata i troškova gradnje, izjavio je izvršni direktor Rolf Buch.

“Imamo u ladici planove za ukupno 60.000 stanova”, rekao je Buch u srijedu za Funke Mediengruppe.

“Sve pripremamo do faze pribavljanja građevinskih dozvola. I nadamo se da će gradnja uskoro opet biti vrijedna truda i isplativa. U tom slučaju odmah bismo ponovo krenuli s gradnjom”, dodao je šef Vonovije.

Vonovia je najveća njemačka tvrtka za gradnju nekretnina, a ima značajne udjele i u švedskom i austrijskom tržištu.

Njemačkoj kronično nedostaje stanova, istaknuo je Buch, procijenivši trenutni manjak na više od milijun stanova. Uskoro će brojka narasti na nekoliko milijuna jer broj doseljenika kontinuirano raste, dodao je.

Tamošnja vlada zacrtala je gradnju najmanje 400.000 novih stambenih jedinica godišnje, ali je morala priznati da zbog usporavanja gradnje neće ostvariti taj cilj.

Sindikat IG BAU, koji zastupa radnike u građevinskom sektoru, odgovorio je na Buchove izjave optužbom da Vonovia zaustavlja gradnju radi pritiska na političare. Treba izbjeći otpuštanja i skraćivanja radnog vremena, poručili su iz sindikata.

“Krajnje je vrijeme da njemačka vlada preuzme udio u Vonoviji” kako bi država mogla utjecati na strategiju nekretninskog diva, poručili su iz IG BAU-a. Gradnja se mora nastaviti, posebno u vrijeme krize, poručili su.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari