Veliki pad broja izdanih građevinskih dozvola u Njemačkoj, stanje je “nevjerojatno sumorno”

pixabay.com
Građevinski radnici, ilustracija Foto: Pixabay.com

Broj izdanih građevinskih dozvola za stanove u Njemačkoj smanjio se za 27 posto u prvoj polovini ove godine, objavio je u petak statistički ured Destatis, naglašavajući pad potražnje koji pogađa građevinski i sektor nekretnina.

Hina pojašnjava da njihov pad dolazi u trenutku kada tvrtke i neki političari pozivaju vladu na poticaje kako bi se poduprli ti sektori uoči sastanka s kancelarom Olafom Scholzom idući mjesec.

Statistički ured pad potražnje pripisuje visokim troškovima gradnje i poteškoćama u pristupu financiranju, što su čimbenici koji su produbili stres u širem sektoru.

Njemačka je dugo imala koristi od razdoblja jeftinog novca koje je potaknulo procvat sektora nekretnina, ali sada se i taj sektor bori s velikim preokretom jer Europska središnja banka podiže kamatne stope kako bi suzbila inflaciju.

Posljednjih tjedana niz građevinskih poduzetnika prijavio je insolventnost, a brojke pokazuju pad u graditeljstvu i pad cijena stambenih nekretnina.

“Bilanca za prvu polovinu 2023. godine pokazuje nevjerojatno sumornu sliku u stambenoj gradnji”, rekao je Tim-Oliver Mueller, čelnik Njemačke federacije građevinske industrije.

Vlasti su u prvom polugodištu izdale dozvole za gradnju 135.200 stanova, što je 50.600 manje nego u istom razdoblju prošle godine. Njemačka ima za cilj godišnje izgraditi 400.000 stanova, ali teško u tome uspijeva.

Pad izdanih dozvola za obiteljske kuće s jednom i dvije obitelji bio je još izraženiji, za 35 posto, odnosno 53 posto.

Njemačka je najveće europsko gospodarstvo i najveće tržište na kontinentu za ulaganja u nekretnine. Sektor nekretnina čini otprilike jednu petinu njegove gospodarske aktivnosti i na njega otpada jedno od deset radnih mjesta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari