Zbog kuge dosad eutanazirano i uklonjeno 22.500 svinja

Pixabay.com
Svinje, ilustracija Foto: Pixabay.com

Sve svinje s područja Osječko-baranjske županije (OBŽ) koje se drže u neadekvatnim uvjetima trebale bi biti “ekonomski iskorištene” do kraja studenoga kako ne bi predstavljale opasnost za širenje afričke svinjske kuge (ASK), poruka je sa sastanka u Ministarstvu poljoprivrede održanog u ponedjeljak.

“Svi oni koji iz bilo kojeg razloga nisu podignuli kategoriju svojih objekata, preporuka je da se i dolaskom hladnijeg vremena što prije te životinje ‘maknu’, u smislu ekonomskog iskorištavanja putem kolinja”, izjavio je ispred Ministarstva poljoprivrede državni tajnik u tom ministarstvu Mladen Pavić, a prenosi Hina.

Rekao je da će rok za uklanjanje svih svinja koje se u Osječko-baranjskoj županiji drže u neadekvatnim uvjetima vjerojatno biti 30. studenoga ove godine.

Pavić je izvijestio da broj slučajeva zaraza ASK-om pada, a vjeruje da se bolest neće proširiti na područje Osječko-baranjske županije. Istaknuo je da su od pojave bolesti na području Vukovarsko-srijemske županije poduzete brojne aktivnosti kako bi se širenje spriječilo.

Dodao je i da su uzgajivači cijelo vrijeme mogli poboljšati uvjete držanja svinja, to jest prekategorizirati objekte, ustvrdivši i da su svi oni koji nemaju uvjete i sami svjesni da je životinje bolje ‘skloniti’ nego kroz koji dan imati eutanaziju.

Naglasio je i da je od prije same pojave svinjske kuge, pa i sada, najveća odgovornost na vlasnicima životinja u smislu pridržavanja i provođenja biosigurnosnih mjera poput dezinfekcije, ograničavanja pristupa u objekte i sl.

Upozorio je i na pojave ilegalnog prometa, to jest premještanja svinja, u što će se, najavio je, značajnije uključiti i policija. Pritom, izvijestio je Pavić, u dva slučaja je utvrđeno da je ilegalnim prometom u Vukovarsko-srijemskoj županiji prenesena i sama bolest.

“To je ono što želimo spriječiti”, poručio je, izvijestivši da je do sada zbog ASK-a eutanazirano i uginulo oko 22.500 svinja.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari