Zbog inflacije Engleska i Wales dnevno gube po dva puba

Pixabay.com
Pub, ilustracija Foto: Pixabay.com

Pubovi u Engleskoj i Walesu ubrzanim tempom zatvaraju svoja vrata, upozoravaju stručnjaci, pozivajući vladu da pomogne sektoru i postroži kazne za neovlaštenu prenamjenu i rušenje.

U razdoblju od travnja do lipnja zatvoreno je 230 pubova, upola više nego u prvom tromjesečju, navodi BBC podatke koje je prikupila Altus grupacija stručnjaka za komercijalne nekretnine. To znači da su u prvoj polovini godine srušena 383 puba ili je njihov prostor prenamijenjen, prenosi Hina.

Do kraja lipnja broj pubova u Engleskoj i Walesu, uključujući prazne i ponuđene u najam, spustio se na 39.404. Najviše pubova izgubio je Wales, čak 52, a slijede London i North West gdje ih je zatvoreno po 46.

U cijeloj 2022. ‘nestalo’ je ukupno 386 lokala.

Alex Probyn iz grupe Altus pozvao je ministra financija Jeremyja Hunta da u izvješće koje će objaviti u studenom uključi i mjere pomoći sektoru, sugerirajući snižavanje poreza. Ako vlada ne intervenira, tvrtke koje lokalnim vlastima plaćaju porez na usluge bit će u travnju prisiljene podići cijene zbog inflacije. To bi značilo račune veće za nekih šest posto, upozoravaju.

“S obzirom na rast troškova energije na godišnjoj razini za 80 posto, slabašan tempo gospodarskog rasta, visoku inflaciju i kamatne stope, pubovima definitivno ne trebaju još i veći porezi u sljedećoj godini, za oko 12.385 funti”, rekao je Probyn.

U financijskoj godini koja završava u ožujku iduće godine vlada je pubovima i ostalim obrtima u sektoru ugostiteljstva, rekreacije i maloprodaje snizila porez za 75 posto, ograničivši iznos na 110.000 funti po obrtu.

Kampanja za pubove upozorila je da nestaju čak i profitabilni pubovi, zbog vlasnika koji ih žele “unovčiti”, primjerice prenamjenom u stambeni prostor ili rušenjem.

Vlada bi trebala postrožiti kazne za “neovlaštenu prenamjenu i rušenje”, poručili su.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari