DEHOGA: Njemačkim hotelima i restoranima nedostaje 65.000 radnika

pixabay.com
Nedostatak ugostitelja u Njemačkoj, ilustracija Foto: Pixabay.com

Mnogi restorani i kafići u Njemačkoj skraćuju radno vrijeme ili zatvaraju svoja vrata. Razlog: nedostatak radne snage. Strukovne udruge procjenjuju kako ugostiteljima i hotelijerima nedostaje više od 65.000 radnika.

“Nedostatak radne snage je na vrhu razloga za zabrinutost kod hotelijera i ugostitelja”, priopćili su iz Udruge njemačkih hotelijera i ugostitelja DEHOGA, objavljuje DW. Trenutno je na Uredima za zapošljavanje diljem Njemačke otvoreno 33.160 radnih mjesta u ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

No, Dehoga polazi od dvostruko veće brojke. „Mnogi restorani i hoteli više ni ne prijavljuju uredima za zapošljavanje da su im potrebni radnici zato što ni ne očekuju da će im ured nekoga i poslati”, kaže Sandra Warden koja je pri DEHOGA-i zadužena za kretanja na tržištu rada.

Procjenu manjka radnika Wardenova temelji na iskustvima iz proteklih godina. „2019. godine je nedostajalo oko 40.000 radnika u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. No, tijekom pandemije koronavirusa se situacija dodatno zaoštrila”, kaže Warden. Tijekom pandemije i zatvaranja lokala, mnogi radnici iz ove branše, kako pojašnjava, pronašli su zaposlenje u nekom drugom, u pravilu, bolje plaćenom, sektoru. Potražnja za radnicima se, pogotovo sada usred sezone godišnjih odmora, drastično pojačala.

Nijemci u najvećem broju odmor provode u svojoj domovini, ali ove godine često, u mjestima u kojima provode odmor, nailaze na zatvorena vrata ugostiteljskih objekata. „Mnogi restorani i kafići posežu za raznim mjerama: skraćuju radno vrijeme, ili unutar tjedna pauziraju nekoliko dana. Ili zbog nedostatka osoblja u kuhinji drastično skraćuju jelovnik”, kaže Warden.

U nekim objektima se uvodi i sustav samoposluživanja jer jednostavno – nedostaje konobara.

Najviše nade DEHOGA polaže u prihvaćeni reformirani zakon o useljavanju, koji bi trebao omogućiti lakše useljavanje iz zemalja izvan Europske unije i za radnike bez fakultetske diplome, ali i na olakšane mogućnosti pristupa tržištu rada za izbjeglice.

U DEHOGA-i smatraju da je potrebno raditi na tome da se poboljša i imidž zaposlenja u ovoj branši.

Pritom, navodi DW, se ne spominje povećanje plaća koje su u ugostiteljskom i hotelijerskom sektoru relativno niske. Prema podacima internetskog portala za zapošljavanje “Stepstone”, kvalificirani kuhar mjesečno može računati s bruto plaćom od oko 2.600 eura.

Jedan odgovor

  1. Pa nek im malo dignu place pa nece manjkati radne snage, Svabe ionako ne zele raditi u tim sektorima a ne zele vise ni stranci, idu za drugim sektorima gdje su bolje placeni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari