Zahtjev Nove Ljubljanske banke protiv Hrvatske odbačen kao neosnovan

Foto: Towfiqu barbhuiya/Pexels

Europski sud za ljudska prava objavio je u četvrtak odluku o nedopuštenosti u predmetu Nova Ljubljanska banka protiv Hrvatske, utvrdivši da je zahtjev te banke, podnositeljice pred Europskim sudom, očigledno neosnovan, priopćeno je iz Ureda zastupnika RH pred Europskim sudom za ljudska prava. 

Predmet, o kojem je taj sud donio odluku 12. prosinca, odnosi se na 14 parničnih postupaka koje su dvije hrvatske banke pokrenule sredinom 1990-ih protiv Ljubljanske banke i Nove Ljubljanske banke.

Hina podsjeća da su u tim postupcima potraživale više od 460 milijuna eura na ime povrata sredstava koje su isplatile štedišama koji su položili svoju “staru“ deviznu štednju u zagrebačkoj filijali Ljubljanske banke do kraja travnja 1991. godine.

Hrvatski državljani mogli su tu deviznu štednju, koju su prethodno položili kod drugih banaka koje su poslovale u Hrvatskoj ali su imale sjedište izvan države, prenositi u i podizati iz hrvatskih banaka.

Tako preneseni depoziti pretvoreni su u javni dug, pri čemu je država bila u poziciji dužnika, a hrvatske banke na koje su depoziti preneseni postali su vjerovnici, pojašnjava se u priopćenju iz tog Ureda.

Nakon proglašenja neovisnosti, Slovenija je nacionalizirala Ljubljansku banku koja je 1994. restrukturirana na način da je većina imovine te banke prenesena na novoosnovanu Novu Ljubljansku banku, a tzv. stara Ljubljanska banka zadržala je sve obveze koje se odnose na deviznu štednju položenu u njezinim podružnicama izvan zemlje.

U ožujku 2013., vlade Hrvatske i Slovenije potpisale su Memorandum o razumijevanju kojim su dogovorile da će pitanje prenesene devizne štednje riješiti u procesu sukcesije bivše Jugoslavije, slijedom čega su svi postupci trebali biti prekinuti.

Međutim, postupci u deset od 14 predmeta, koji su predmet spora pred Europskim sudom, još uvijek su u tijeku, dok su preostala četiri okončana u korist hrvatskih banaka za što je dio presuđene naknade isplaćen, a više od 23 milijuna eura tek treba isplatiti. 

Nova Ljubljanska banka je pred Europskim sudom prigovarala je da nije imala pošteno suđenje niti učinkovito pravno sredstvo za svoje prigovore u Hrvatskoj.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari