Slovenija i Hrvatska razgovarale o problemu nedostatka radne snage

HOK/PR
Ministri Filipović i Han, dvorac Rajhenburg, Krško, Slovenija, Foto: HOK/PR

Hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića i slovenski ministar za gospodarstvo, turizam i sport Matjaž Han razgovarali su s predstavnicima obrtničkih komora te apostrofirali demografski problem kao ključan u nedostatku radne snage.

Sastanak su organizirali Obrtnička komora Zagreb i Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško, a glavne teme razgovora bile su nedostatak radne snage, obrazovni sustav promocija obrtničkih zanimanja, zapošljavanje te mobilnost radne snage i prekogranično pružanje usluga, priopćeno je iz Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Tako je zaključeno kako je nedostatak radne snage problem svake obrtničke djelatnosti u Hrvatskoj i da je uvoz radne snage nužnost te da je zajednička obaveza i odgovornost sukreirati na svim razinama sustav koji će proizvoditi domaću radnu snagu za naše potrebe i zadržati je u granicama Hrvatske, kao i obrazovni sustav koji odgovara potrebama tržišta rada i koji se temelji na praksi”, navode iz HOK-a u priopćenju.

Kako nadalje prenose, sudionici sastanka su se složili da je za kompleksnu problematiku uvoza strane radne snage potrebno uspostaviti suradnju svih ključnih dionika te donijeti cjelokupnu, sveobuhvatnu i dugoročnu strategiju, kao i za mobilnost radne snage i prekogranično pružanje usluga te da promocija strukovnih zanimanja mora nastaviti biti snažna i usmjerena i na roditelje i na djecu.

“Ministri gospodarstva Hrvatske i Slovenije su apostrofirali demografski problem kao ključan u kontekstu nedostatka radne snage, ali i potencijala za jačanje gospodarstva”, ističu iz HOK-a.

Ministar Filipović najavio je i nastavak poticaja za provođenje naukovanja i stipendiranje učenika strukovnih zanimanja, ali i dijaloga u traženju rješenja za nedostatak radne snage i sve druge probleme obrtništva, poručivši obrtnicima da nastave raditi tako kako rade, dajući doprinos hrvatskom gospodarstvu, navodi se u priopćenju.

Slovenska tiskovna agencija (STA) prenosi kako je ministar Han istaknuo da će Slovenija morati postati atraktivnija za dolazak i boravak strane radne snage.

Han je, kako navodi STA, s hrvatskim kolegom razgovarao uglavnom o tome kako privući radnu snagu iz tzv. trećih zemalja i kako asimilirati te strance kako bi gospodarstvo i obrtništvo u obje zemlje moglo nastaviti funkcionirati.

Iz HOK-a u priopćenju posebno ističu kako je podrška države ključna za održiv i učinkovit komorski sustav. 

“Osobito mi je drago što se svi ovdje slažemo da bez podrške države komorskom sustavu nema sustavnog i pravog razvoja obrtništva, jednako kao što bez sluha za probleme obrtnika nema njihovog prosperiteta. Mi smo apolitični, ali trebamo podršku politike i pošteno je reći da mi u svojoj Vladi i resornom ministarstvu imamo partnera koji opetovano iskazuje brigu za obrtništvo i poziva nas na dijalog – vidljivo je to kroz nekoliko paketa pomoći, kao i posljednji nastavak ograničenja cijena energenata koji je mnogima uvelike olakšao poslovanje u sada već godinama višestrukih kriza”, naglasio je u priopćenju predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil.

Također je istaknuo kako problema ima i uvijek će ih biti, ali i kako zastupaju interese više od 111 tisuća hrvatskih obrtnika te je te trebaju tražiti rješenja. 

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari