Slovenija od veljače izdaje narodne obveznice: Želimo potaknuti građane na ulaganja

Pixabay.com
Rast prihoda, ilustracija Foto: Pixabay.com

Slovensko ministarstvo financija objavilo je da će u veljači početi izdavati narodne obveznice, s rokom dospijeća od tri godine. Očekuje se da će biti izdano obveznica u vrijednosti od 250 milijuna eura.

“Obveznice su namijenjene punoljetnim fizičkim osobama s prebivalištem ili boravištem u Republici Sloveniji. Cilj nam je educirati i informirati građane o sigurnim ulaganjima koja su alternativa bankovnim depozitima. Nastojimo potaknuti građane na trajno sudjelovanje u takvim ulaganjima”, poručili su iz ministarstva financija, navedeno je na njihovoj službenoj stranici.

Minimalan iznos upisa bit će 1.000 eura, a maksimalan 100.000 eura. Ako dođe do prekoračenja upisa, kažu u ministarstvu financija Slovenije, broj obveznica koje će se dodijeliti pojedinom ulagatelju može biti manji od upisanog iznosa, ali ne manji od 1.000. eura. Kamatna stopa će se utvrditi prije objave poziva za upis obveznica.

Izdavanje obveznica već je bilo planirano za prošlu godinu, no zbog okolnosti u vezi s procjenom bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2023., priljeva iz Mehanizma za oporavak i otpornost, iznosa likvidne imovine proračuna i ostvarenja cilja duga opće države od 69,9 posto BDP-a za 2023. godinu, donesena je odluka o odgodi izdavanja za ovu godinu.

“Donošenjem Zakona o obnovi, razvoju i zbrinjavanju financijske imovine, pri plaćanju poreza na dohodak kamate fizičkim osoba koje ulažu u državne vrijednosne papire, kako za trezorske zapise tako i za obveznice izdane 2024., 2025. ili 2026. godine, bit će izjednačen s kamata na novčane depozite kod banaka i štedionica. To znači da se te kamate, s kamatama na novčane depozite, neće oporezivati ​​do 1.000 eura”, rekli su iz ministarstva.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari