Građanima uskoro stiže isplata kamata za narodne obveznice

Pixabay.com
Narodne obveznice, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Građanima Hrvatske, koji su prošle godine kupili narodne obveznice, prva isplata kamata stiže 8. ožujka 2024. Obveznice imaju rok dospijeća od dvije godine, a godišnji prinos iznosi 3,65 posto. Prema tome, oni koji su upisali 1.000 eura, dobit će u ožujku 36,5 eura, a ako su upisali 10.000, dobit će isplatu kamata u iznosu od 365 eura.

Sličan prinos mogu očekivati i oni koji su kupili trezorske zapise, a isplatu ni trebali dobiti u studenom 2024. godine, prenosi hrt.hr. Vlada RH je najavila i da bi do kraja ožujka 2024., država mogla izdati novu narodnu obveznicu. Zbog stanja na tržištu prinos bi mogao biti malo niži nego prilikom prošlogodišnjih izdanja, ali i dalje bi trebao biti veći nego što su kamate na štednju u bankama.

Vlada RH smatra i da je ponuda obveznica i trezorskih zapisa bila uspješna jer su građani bili vrlo zainteresirani pa nema razloga da se s tom praksom ne nastavi već od kraja ožujka.

“Lani smo od planiranih 500 milijuna eura ulaganja u državne obveznice imali odaziv od oko 1,35 milijardi eura samo od strane građana”, rekao je premijer, Andrej Plenković.

Ministar financija, Marko Primorac, naveo je kako će i u ovoj godini nastaviti s tom praksom.

“Istaknuo sam kako ćemo nastaviti s izdanjima, ali ćemo ta izdanja temeljiti na tržišnim principima, dakle nećemo raditi ništa što je neuobičajeno, ništa što je netržišno. Na tržištu svatko može sudjelovati i svojim ulaganjima reći što misli o tim ponudama”, kazao je ministar Primorac.

Burzovni uvjeti su se promijenili pa bi prinosi za građane mogli biti malo niži nego kod prošlogodišnjih izdanja, ali je ipak dobra prilika za investiranje, procijenjuju stručnjaci.

Banke su najavile smanjenje kamatnih stopa na depozite, što je razlog za niži prinos, a raspon prinosa kod sljedeće narodne obveznice mogao bi biti od tri do 3,20 posto.

Kako je i Europska središnja banka najavila snižavanje kamatne stope u 2024., isti izvor navodi i da bi njezini potezi najviše određivali daljnja kretanja na financijskim tržištima.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari