Zagrebački Holding izdao petogodišnju obveznicu vrijednu 305 milijuna eura

pixabay.com
dokumenti, ilustracija; fot: pixabay.com

Zagrebački holding je izvijestio da su investitori upisali 305 milijuna eura njegovih obveznica povezanih s održivim poslovanjem, s rokom dospijeća od pet godina, uz prinos od 4,94 posto i fiksnu kamatnu stopu od 4,9 posto.

Upis obveznica započeo je u srijedu u 9 sati, a investitori su ponudili otprilike 480 milijuna eura, navode iz Zagrebačkog holdinga, prenijela je Hina. Dan ranije, iz te su gradske tvrtke izvijestili da je Međunarodna financijska korporacija (IFC) izvijestila kako je ishodila konačno odobrenje za obvezivanje na upis tih obveznica u ukupnom iznosu do najviše 90 milijuna eura.

Kako iz Holdinga navode, obveznica vrijedna 305 milijuna eura bit će izdana 11. srpnja, s rokom dospijeća 11. srpnja 2028. godine, uz prinos od 4,94 posto i fiksnu kamatnu stopu od 4,90 posto, dok je premija rizika izdavatelja 145 baznih bodova. Isplata kamata je polugodišnja, a glavnice jednokratno po dospijeće glavnice za pet godina.

U ponudi su mogli sudjelovati i mali i kvalificirani ulagatelji, a minimalni iznos upisa bio je 15.000 eura.
U slučaju neispunjenja obveza Zagrebačkog holdinga povezanih uz ispunjenje zadanih ciljeva uspješnosti u pogledu održivosti, Holding će o dospijeću obveznica platiti imateljima obveznica jednokratnu dodatnu naknadu (penal) u visini od 0,25 posto od ukupnog nominalnog iznosa izdanih obveznica.

Kao ciljeve uspješnosti u pogledu održivosti Holding je odredio povećanje udjela odvojeno prikupljenog komunalnog otpada (tj. uklonjenog s odlagališta) na 58 posto u 2027. godini u odnosu na baznu 2021. godinu te povećanje udjela obnovljive električne energije u ukupnoj potrošnji električne energije na 70 posto za period od 12 mjeseci koji završava 31. ožujka 2028.

Neto prihod od ovog izdanja obveznica koristit će se za otplatu postojećih obveznica nominalnog iznoda 2,3 milijarde kuna, koje dospijevaju na naplatu 15. srpnja, a eventualno preostali iznos iskoristit će se za financiranje općih potreba Holdinga, prenosi Hina.

Jamstvo za obveznice daje Grad Zagreb. Zagrebački Holding planira te obveznice uvrstiti na Zagrebačku burzu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari