Wall Street pao i drugi dan zaredom, ulagači strahuju od drastičnijeg povećanja kamata

Foto: Pexels/Burak the Weekender

Burzovni indeksi na Wall Streetu u četvrtak su pali drugi dan zaredom jer ulagači strahuju da će zbog snažnog tržišta rada američka središnja banka povećati kamate drastičnije nego što se očekivalo, piše Hina.

Dow Jones oslabio je 1,07 posto, na 33.922 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,79 posto, na 4.411 bodova, a Nasdaq indeks 0,82 posto, na 13.679 bodova.

Pad je uslijedio nakon izvješća agencije za zapošljavanje ADP, prema kojemu je u lipnju broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za gotovo 500 tisuća, najviše od polovice prošle godine, dok su analitičari očekivali rast od oko 220 tisuća.

Snažan rast zapošljavanja znači da će se potrošnja i inflacija zadržati na visokim razinama, što bi moglo navesti Fed na drastičnije povećanje kamata nego što se očekivalo.

Na sjednici u lipnju čelnici Feda ostavili su kamate nepromijenjene dok se ne vidi kako će dosadašnje zaoštravanje monetarne politike utjecati na gospodarstvo i inflaciju.

Analitičari smatraju da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici ovoga mjeseca dodatno povećati kamate za 0,25 postotnih bodova.

Dosad se vjerovalo da će to biti posljednje povećanje kamata u ciklusu zaoštravanja monetarne politike, koji traje već više od godinu dana. No, s obzirom na nove podatke s tržišta rada, moguće je da će Fed i na jesen nastaviti s podizanjem kamata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari