Za kvadrat Kerumovog zemljišta u Okrugu ponuđeno 70 eura

pixabay.com
Na prodaju Kerumova zemljišta na Braču, ilustracija Foto: Pixabay.com

Stečajna upraviteljica Keruma d.o.o. podnijela je izvješća u kojima se ističe da je za četvorni metar zemljišta tvrtke Kerum, u Okrugu (Splitsko – dalmatinska županija), tvrtka iz Sesveta ponudila 70 eura, dok je za zemljište na Braču potrebno izraditi novi elaborat o procjeni vrijednosti.

Tvrtka Avid nekretnine u svojem je dopisu iskazala interes za kupnju nekretnine, a navela je i da je riječ o zemljištu koje je opterećeno pravom služnosti druge parcele koje je uz rubni dio građevine u njihovu vlasništvu.

Nekretnina nema nikakvu uporabnu korist, a ponuda iznosi 70 eura po kvadratnom metru jer na toj nekretnini nema mogućnosti gradnje te je opterećena pravom služnosti, navodi se u dopisu, prenosi hrt.hr. Prema priloženom izvatku iz zemljišne knjige, riječ je o 369 kvadratnih metara oranice Kobijak.

Stečajna upraviteljica, Natalija Mladineo, splitskom Trgovačkom sudu podnijela je i prijedlog za izradu elaborata o procjeni vrijednosti nekretnina u vlasništvu Keruma d.o.o na Braču. Navodi se kako je riječ o nekretninama koje su u naravi vinograd, vrt i potok, za koje je sudski vještak još 2019. izradio procjenu.

No, za potrebu prodaje, sudski vještak za graditeljstvo krajem srpnja dao je osvrt na sadašnju vrijednost nekretnina, navodeći da je indeks stambenih nekretnina u odnosu na prethodno korištene indekse povećan za oko 40 posto. Istaknuo je i da Zakon o procjeni nekretnina u postupku određivanja vrijednosti pojedine nekretnine nalaže vještacima da ne smiju koristiti ugovore o kupoprodaji starije od četiri godine te je stoga predložena izrada novog elaborata o procjeni vrijednosti.

Nova izvješća uslijedila su nakon što je Trgovački sud u Splitu prošlog tjedna zaprimio procjembeni elaborat prema kojem je vrijednost nekretnina – građevinskog zemljišta Keruma d.o.o u stečaju u Lori od nešto više od 320 četvornih metara utvrđena na 136.000 eura. Taj elaborat vještaka uslijedio je nakon što je stečajna upraviteljica Mladineo krajem svibnja objavila popis nekretnina koje čine preostalu stečajnu masu te tvrtke među kojima su zemljišta u Lori i Supetru, poslovni objekt i zemljište u Drnišu te spremišta u Zadru ukupne vrijednosti tada procijenjene od oko 160.000 eura.

U izvješću se navodilo i da je posljednja prodana nekretnina bilo zemljište ispred zgrade na Trgu kneza Višeslava u Zadru od 118 četvornih metara koje je u svibnju bilo predano kupcu koji je za tu nekretninu platio gotovo 19.000 eura. Najskuplja preostala nekretnina Keruma u stečaju jest zemljište u Lori kojem je do svibnja procijenjena vrijednost bila 66.361 euro, slijedi zemljište u Supetru s cijenom od oko 61.000 eura, te navedene nekretnine u Drnišu i Zadru vrijedne 23.228, odnosno 8.805 eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari