Mesna industrija Lijanović u predstečaju

pixabay.com
Pokrenut predstečaj u MI Lijanović, ilustracija Foto: Pixabay.com

Trgovački sud u Zagrebu otvorio je predstečaj nad Mesnom industrijom Lijanović te je imenovao Jelenu Stankus-Tkalec za povjerenicu predstečajne nagodbe, a ročište za ispitivanje tražbina vjerovnika zakazao je za 4. prosinca. Sudska odluka, objavio je Hrt.hr, uslijedila je nakon prijedloga zastupnika Mesne industrije Lijanović i dostavljene sve potrebne dokumentacije za otvaranje predstečajnog postupka uključivši i očevidnik prema kojemu su neizvršene osnove za plaćanje krajem srpnja iznosile 18.528 eura te je račun bio blokiran nešto manje od 60 dana.

Rješenjem su pozvani i Lijanovićevi vjerovnici da Financijskoj agenciji u roku od 21 dan od dostave rješenja, prijave svoje tražbine, ali i zastupnici tog dužnika da vjerovnicima i povjereniku omoguće uvid u isprave iz kojih proizlaze tražbine navedene u popisu imovine i obveza. Mesna industrija Lijanović d.o.o. osnovana je krajem 2012. godine, s nešto više od 500.000 kuna temeljnog kapitala i sa sjedištem u zagrebačkoj Ulici kneza Borne.

Osnivač društva je Lijanović s.r.o., tvrtka registrirana u Češkoj, a kao direktor i zastupnik istaknut je Stipe Ivanković Lijanović.

Hrvatska tvrtka nosila je ime obiteljske tvrtke, koja je proizvodnju počela još 1981. godine u Širokom Brijegu (BiH), a smatra se da je bila jedna od najvećih ikada privatnih tvrtki na području Hercegovine. Zapošljavala je više od 1000 radnika, te imala godišnje prihode veće od 120 milijuna KM (cca 60 milijuna eura). Lijanovići su 1995. godine, u BiH pogonu, napravili i prvi vlastiti proizvod – Pili kobasicu, namijenjenu prvenstveno djeci. Kompanija u BiH je propala krajem 2002. godine, kada je porezna uprava blokirala tvrtku, te više od 1000 radnika ostalo je bez posla. Poslovanje je nastavila naredna generacija Lijanovića, u Hrvatskoj, 2012. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari